sobota 23. ledna 2016

Hovězí po Burgundsku



Toto je klasický francouzský recept na výborné jídlo z jednoho hrnce.






1 kg hovězích líček ,kližky či špičky 

100 g slaniny na kostičky
3 mrkve
1cm silný plátek celeru nebo 3 stonky řapíkatého 
4 středně velké cibule
1 hrst nakládaných cibulek
2 stroužky česneku
hovězího vývaru nebo vodu
15 malých žampionů
500ml červeného vína Cabernet Sauvignon nebo Merlot
máslo
olej
tymián
rozmarýn
bobkový list
másla
celý černý pepř
sůl

Maso nakrájejte na větší kousky ,osolte a opepřete.Obalte v mouce a dejte stranou.
Nejlépe v litinovém hrnci .ale můžete použít i nerez 
se silným dnem osmahněte slaninu,cibuli a celer na
 kostičky .pokud použijete řapíkatý celer tak krájejte
 šikmo a stejně i mrkev.Jakmile je zelenina 
orestovaná,tak ji vyberte stranou a přidejte 
rostliny olej. Vložte maso 
a orestujte v jedné vrstvě ze všech stran. Pokud 
máte hodně masa, tak restujte na dvakrát. 
Maso by pustilo moc šťávy a hned by se začalo dusit.
Jakmile je maso orestované vraďte k němu zeleninu 
a přidejte bylinky a koření.Podlejte vínem a na
 mírném plameni duste dvě hodiny.Po hodině
 zkontrolujte a popřípadě podlejte vývarem a 
nebo vodou. Vody se nebojte i tak bude vývar 
hodně silný.
Šťáva by měla být dost hustá ,proto že se cibule
 rozvaří a mouka na mase omáčku zahustí. Kdyby
 jste přeci jen chtěli zahustit více ,tak trošku zaprašte 
moukou.Na závěr když se maso již nevaří, dejte
 oříšek másla a podávejte s chlebem, bramborovou 
aší či domácí francouzskou bagetou. 
recept na ni najdete zde na stránkách.

Dobrou chuť !






Žádné komentáře:

Okomentovat