Toto je klasický francouzský recept na výborné jídlo z jednoho hrnce.
1 kg hovězích líček ,kližky či špičky
100 g slaniny na kostičky
3 mrkve
1cm silný plátek celeru nebo 3 stonky řapíkatého
4 středně velké cibule
1 hrst nakládaných cibulek
2 stroužky česneku
hovězího vývaru nebo vodu
15 malých žampionů
500ml červeného vína Cabernet Sauvignon nebo Merlot
máslo
olej
tymián
rozmarýn
bobkový list
másla
celý černý pepř
sůl
Maso nakrájejte na větší kousky ,osolte a opepřete.Obalte v mouce a dejte stranou.
Nejlépe v litinovém hrnci .ale můžete použít i nerez
se silným dnem osmahněte slaninu,cibuli a celer na
kostičky .pokud použijete řapíkatý celer tak krájejte
šikmo a stejně i mrkev.Jakmile je zelenina
orestovaná,tak ji vyberte stranou a přidejte
rostliny olej. Vložte maso
a orestujte v jedné vrstvě ze všech stran. Pokud
máte hodně masa, tak restujte na dvakrát.
Maso by pustilo moc šťávy a hned by se začalo dusit.
Jakmile je maso orestované vraďte k němu zeleninu
a přidejte bylinky a koření.Podlejte vínem a na
mírném plameni duste dvě hodiny.Po hodině
zkontrolujte a popřípadě podlejte vývarem a
nebo vodou. Vody se nebojte i tak bude vývar
hodně silný.
Šťáva by měla být dost hustá ,proto že se cibule
rozvaří a mouka na mase omáčku zahustí. Kdyby
jste přeci jen chtěli zahustit více ,tak trošku zaprašte
moukou.Na závěr když se maso již nevaří, dejte
oříšek másla a podávejte s chlebem, bramborovou
aší či domácí francouzskou bagetou.
recept na ni najdete zde na stránkách.
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat