Připravte si sušenou zeleninu a nebo vegetu doma a bez glutamátu s velkým množstvím soli.
Pokud si budete chtít svou rozmixovanou zeleninu osolit a osladit ,tak jak je to u kupované ,tak klidně můžete . Já ale sůl a cukr nepřidávám. Nejste totiž potom omezeni množstvím zeleniny ,kterou chcete přidat do jídla.
Část zeleniny si nechám v nastrouhané podobě a část rozmixuji.
Nastrouhaná sušená zelenina se po uvaření třeba v polévce vrátí do původního tvaru a nikdo nepozná, že byla vůbec kdy sušená.
Takto připravenou zeleninu můžete použít nejen do polevek ,ale i do omáček a pod maso.
Směs jakou si namícháte záleží jen na vás. Já kromě základní kořenové zeleniny přidávám s oblibou i nať petržele, celeru, libeček ....
( 1l sklenice )
1/2 celeru
2 petržele
4 mrkve
3 stonky řap. celeru
1/2 pórku
1 červená cibule
2 žluté cibule
2 jarní cibulky
petřželová nať
( 3 KL soli + 1 KL cukru )
Kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle a zbytek zeleniny nakrájejte na podobnou velikost.
Směs promíchejte a rovnoměrně v jedné vrstvě rozprostřete na jednotlivá patra sušičky. Čas sušení zeleniny je závislý na značce sušičky a teplotě kterou nastavíte. Moje sušička má sice 9 pater ,ale suší déle ,než jiná sušička ,kterou jsem měla možnost vyzkoušet. Suším na 70°C po dobu několika hodin. V průběhu sušení jednotlivá patra prohazuji .
Usušenou zeleninu skladujte v suchu a dobře uzavřené sklenici mimo přímé světlo.
Žádné komentáře:
Okomentovat