úterý 2. února 2016

Kimchi




Je více než dva tisíce druhů kimchi.
  Hlavní součástí je čínské zelí, bílé ředkvičky, okurky, koření a sůl. Koření představuje zpravidla červené chilli papričky mleté, jarní
cibulkučesnekzázvor a rybí omáčky. Kombinací je velké množství a ani jisté
míře improvizace se meze nekladou, při zachování základních principů při přípravě kimchi.
Takto vytvořená směs se nakládá na týdny a měsíce do velkých kameninových nádob a nechává se zfermentovat. Při teplotách pod nulou se tyto nádoby obvykle zakopávají do země.
Kimchi je nejen formou konzervace zeleniny v období zimy. Je to plnohodnotná součást korejského jídelníčku a to díky enzymům a organismu prospěšným bakteriím, které se množí při procesu fermentace. Je to také vynikající zdroj vitamínů a minerálů, prostředek k udržení zdravého trávícího systému. Stimuluje také chuť k jídlu a celkovou vitalitu.
Na kimchi zimní, které se připravují koncem léta ve velkém množství na zimu, jako zdroj zeleniny pro toto období vegetačního klidu. Má obecný název gimjang. Patří sem kimchi z čínského zelí a zabalené kimchi a vodové ředkvičkové kimchi. Japonci mají také vlastní verzi takového kimchi zvané gimuchi. Je připravovánu po vzoru korejského kimchi, ale má méně výraznou chuť a méně koření.
Druhým typem kimchi jsou sezónní kimchi, neboli běžné kimchi. Jsou jednodušší na přípravu, protože nemusí vydržet na tak dlouhou dobu. Fermentace někdy trvá i jen několik dní. Tyto kimchi se připravují podle toho, co v daném období roste na polích a zahradách a je tak k dispozici v plné kvalitě a čerstvosti. Tyto kimchi se připravují v průběhu jara, léta a podzimu. Zahrnují ředkvičkové vodové kimchi, jarní zelné kimchi z čínského zelí, kimchi s plněnými okurkami a raně letní ředkvičkové kimchi a podzimní kimchi s kostkami ředkvičky a podzimní kimchi s celými ředkvičkami.


Zdroj: Wikipedie


( 0.7l  sklenice )

1/2  velké hlavy čínského zelí
2 jarní cibulky
3 stroužky česneku
3cm čerstvého zázvoru
1 menší mrkev
chilli
1 lžička cukru
1 lžička soli

Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a zelí pokrájejte na hrubší kusy.Cibulku pokrájejte šikmo a česnek se zázvorem nastrouhejte na jemném struhadle.
Pokud používáte čerstvé chilli papričky, tak je rozdrťte na pastu.
Přidejte sůl s cukrem a vše dobře promačkejte dokud zelenina nepustí šťávu.
Tento proces netrvá déle než deset minut.
Vše napěchujte do čisté sklenice se šroubovacím víčkem a nechte v teple na lince fermentovat cca 5 dní.
Pokud chcete rychlé kimchi, tak přidejte rýžový ocet. Ten proces urychlí a takto připravené kimchi se dá jíst i za den či dva .


Dobrou chuť !  








Žádné komentáře:

Okomentovat