Je
více než dva tisíce druhů kimchi.
Hlavní součástí je čínské zelí,
bílé ředkvičky,
okurky, koření a
sůl. Koření představuje zpravidla červené chilli papričky
mleté, jarní
cibulku, česnek, zázvor a rybí omáčky. Kombinací je velké množství a ani
jisté
míře improvizace se meze nekladou, při zachování základních principů při přípravě kimchi.
míře improvizace se meze nekladou, při zachování základních principů při přípravě kimchi.
Takto
vytvořená směs se nakládá na týdny a měsíce do velkých
kameninových nádob a nechává se zfermentovat. Při teplotách pod
nulou se tyto nádoby obvykle zakopávají do země.
Kimchi
je nejen formou konzervace zeleniny v období zimy. Je to
plnohodnotná součást korejského jídelníčku a to díky enzymům a
organismu prospěšným bakteriím,
které se množí při procesu fermentace.
Je to také vynikající zdroj vitamínů a minerálů,
prostředek k udržení zdravého trávícího systému. Stimuluje
také chuť k jídlu a celkovou vitalitu.
Na kimchi
zimní, které se připravují koncem léta ve velkém množství na
zimu, jako zdroj zeleniny pro toto období vegetačního klidu. Má
obecný název gimjang. Patří sem kimchi z čínského zelí a
zabalené kimchi a vodové ředkvičkové kimchi. Japonci mají také
vlastní verzi takového kimchi zvané gimuchi. Je připravovánu po
vzoru korejského kimchi, ale má méně výraznou chuť a méně
koření.
Druhým
typem kimchi jsou sezónní kimchi, neboli běžné kimchi. Jsou
jednodušší na přípravu, protože nemusí vydržet na tak dlouhou
dobu. Fermentace někdy trvá i jen několik dní. Tyto kimchi se
připravují podle toho, co v daném období roste na polích a
zahradách a je tak k dispozici v plné kvalitě a čerstvosti. Tyto
kimchi se připravují v průběhu jara, léta a podzimu. Zahrnují
ředkvičkové vodové kimchi, jarní zelné kimchi z čínského
zelí, kimchi s plněnými okurkami a raně letní ředkvičkové
kimchi a podzimní kimchi s kostkami ředkvičky a podzimní kimchi s
celými ředkvičkami.
Zdroj:
Wikipedie
( 0.7l sklenice )
1/2 velké hlavy čínského zelí
2 jarní cibulky
3 stroužky česneku
3cm čerstvého zázvoru
1 menší mrkev
chilli
1 lžička cukru
1 lžička soli
Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a zelí pokrájejte na hrubší kusy.Cibulku pokrájejte šikmo a česnek se zázvorem nastrouhejte na jemném struhadle.
Pokud používáte čerstvé chilli papričky, tak je rozdrťte na pastu.
Přidejte sůl s cukrem a vše dobře promačkejte dokud zelenina nepustí šťávu.
Tento proces netrvá déle než deset minut.
Vše napěchujte do čisté sklenice se šroubovacím víčkem a nechte v teple na lince fermentovat cca 5 dní.
Vše napěchujte do čisté sklenice se šroubovacím víčkem a nechte v teple na lince fermentovat cca 5 dní.
Pokud chcete rychlé kimchi, tak přidejte rýžový ocet. Ten proces urychlí a takto připravené kimchi se dá jíst i za den či dva .
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat