pondělí 8. února 2016

Plněná sekaná s hořčičnou krustou


1kg mletého masa MIX
2 vejce
2 střední mrkve 
1 velká cibule

5 stroužků česneku
sůl, pepř
majoránka
2 lžičky rajského protlaku
čerstvý špenát
1 mozzarella
2 lžíce hrubozrnné hořčice
kmín


Tento recept vznikl v dobách, kdy jsem se snažila držet dělené stravy. Na mrkev v sekané jsme si zvykli tak, že už ji dáváme automaticky. Ne jen, že mleté maso odlehčí, ale udrží ho krásně šťavnaté.
Dnes jsem chtěla využít i čerstvý špenát a mozzarellu co zbyla.
Chutě mrkve se vůbec nemusíte bát. Po upečení ji tam vůbec neucítíte ;-)

Mleté maso musíte dobře vymíchat, aby vám sekaná držela a při pečení nepraskala .
Já s oblibou do masa zašlehám i 1dcl velmi studené vody.

Mrkev si nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte k masu společně s dvěma vejci.
Dále přidejte protlak, cibuli, česnek, sůl, pepř a majoránku.
Když máte sekanou krásně spojenou nachystejte si potravinářskou fólii .



Masovou směs si rozprostřete na fólii a poklaďte listy špenátu a kousky mozzarelly.
Pomocí fólie stočte do tvaru rolády a konce zmáčkněte rukou tak, aby nebyla
vidět náplň .


Na přenesení stočené sekané je ideální tenké plastové prkénko.
Pomocí fólie na které sekaná leží ji překulíte na prkénko tak, aby spoj byl nahoře.
Přenesete k zapékací misce a sekanou  do ní překulíte.
Spoj bude tedy zase pěkně dole.
Zapékací misku si vytřete sádlem a nebo olejem. Nejlepší je na to ale sádlo.
Stačí jedna lžíce tam, kde je přímo sekaná.


Celou šišku sekané si potřete hrubozrnnou dijónskou hořčicí a kdo má rád, tak i posype kmínem.
My kmín máme moc rádi a tak s ním rozhodně nešetřím.


Sekanou pečte odklopenou na 200°C . Až se maso zatáhne, tak trošku podlijte vodou 
a v průběhu pečení pravidelně polévejte .
Jakmile má už krásnou barvu, tak ztlumte na 150°C a dopečte.
Záleží jak budete mít sekanou velkou, ale tato se pekla cca 1.5 hodiny.


Dobrou chuť !

2 komentáře:

  1. Tak výbornou sekanou roládu jsme u nás doma ještě nejedli!!! Parádní chuťový zážitek, chutnalo nejen mně, ale i manželovi a našim malým dětem (1,5 a 3,5 roku). Děkuji za váš blog a recepty v něm.
    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že vám tak chutnalo. Já ji udělala jednou před lety a teď už jinou nechtějí . Záleží jen na vás, čím si ji ozvláštníte ;-)

      Vymazat