neděle 28. února 2016

Povidlové buchty




-

250 ml mléka
120 g cukru
100 g vlažného sádla 
2 žloutky
1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
citrónová kůra
2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí
povidla

-

Pokud budete zadělávat těsto v pekárně, tak stačí, když dáte suroviny do nádoby v pořadí jako je v receptu. Samozřejmě krom povidel ;-)
Pokud ale budete zadělávat v robotu či růčo, tak je potřeba nechat vzejít kvásek .
Mléko necháte ovlažit a přidáte kvasnice plus lžíci cukru a dvou lžic mouky z uvedeného množství v receptu. Nádobu kde máte kvásek ideálně položíte víčko a nebo utěrku. Necháte na teplém místě a jakmile kvásek nabublá, tak můžete pokračovat dále.
K ostatní surovinám přilijete vzešlý kvásek a zapnete robot a nebo ruce.
Hníst musíte tak dlouho, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn.
Nádobu ve které bude těsto kynout opět zavřete víkem a nebo přehoďte utěrkou.
Těsto by mělo kynout alespoň jednu hodinu a nebo dokud nezvětší dvakrát svůj objem.

( pekáček 30x18 cm a 12ks buchet )

Počet buchet nechám na vás. Dobře si ale vyberte velikost pekáčku. 
Kousky těsta prsty zploštěte a naplňte odpovídajícím množstvím povidel. Zabalte jako měšec a spoj důkladně utěsněte prsty.
Pekáček si vymažte rozpuštěným máslem a jednotlivé buchty pokládejte spojem dolů vedle sebe. Každou buchtu potřete ze všech stran máslem. To zajistí, aby po upečení šly buchty krásně od sebe.
Mezi tím co se bude nahřívat trouba na 180°C buchty ještě malinko nakynou.
Pečte je podle velikosti 30-45 minut. Pokud si nejste jisti, zda je těsto propečeno, tak píchněte špejlí mezi dvě buchty. Pokud se vám těsto na špejli nelepí, tak máte hotovo.
Hned po upečení potřete buchty směsí vody,rumu a moučkového cukru .  
Po vychladnutí jen pocukrujte a hotovo.

Dobrou chuť !  



Žádné komentáře:

Okomentovat