středa 10. února 2016

Zeleninový quiche /kiš/




( 4-6 porcí )


Těsto:

150 g  hladké mouky
100 g studeného másla
1/2  vejce
1/2  lžičky soli

Vejce si rozšlehejte vidličkou a polovinu přidejte k mouce, soli a studenému máslu.
Na vále nejprve zapracujte vidličkou vejce a později prsty i máslo.
Nejprve se to drolí, ale později se vám těsto krásně spojí. Zformujte ho do válečku a v sáčku ho nechte 30-60 minut odpočívat v lednici.
Formu si vymazávat nemusíte. Těsto je dostatečně máslové, aby šlo krásně z formy ven.
Vyválejte si plát těsta a okraje přimáčkněte k formě. Dno na několika místech propíchněte vidličkou.


Náplň:

1/2  brokolice
2 střední brambory
8 cm  pórku
1 cibule
2 stroužky česneku
oli.olej
sůl a pepř

Cibuli si nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. Zpěňte na oleji a přimíchejte
ostatní zeleninu, která je nakrájená přibližně na stejné kousky.
Směs neopékejte nějak dlouho. Bude se ještě péct v troubě a byla by moc
rozbředlá.


Zálivka:

1 zakysaná smetana
1/2  vejce
sůl a pepř
čerstvé bylinky
(rozmarýn, tymián, petrželka ...)
sýr 45%
(Gouda, Krolewski, Ementál ...) 



Troubu si předehřejte na 190-200°C . Na těsto dejte náplň, přelijte zálivkou a posypte sýrem.
Zapékejte cca 30 minut.




Dobrou chuť !



Žádné komentáře:

Okomentovat