-
( 12 velkých knedlíků )
250-300ml vlažného mléka (záleží na mouce)
1/4 kostky kvasnic
1 vejce
3 lžíce cukru krupice
1 velká špetka soli
500g polohrubé nebo hrubé mouky
-
Těsto můžete v tomto pořadí dát rovnou do pekárny a nechat vypracovat na program těsto a nebo udělat z mléka, kvasnic a části cukru s moukou kvásek.
Mléka dejte nejprve jen čtvrt litru a pokud bude potřeba, tak malinko přidejte.
Těsto můžete nechat 10 minut hníst v robotu na 2-3 rychlost a nebo klasicky ručně s vařečkou v míse dokud se nezačne odlepovat od stěn.
-
Kynout nechte někde u tepla zakryté utěrkou 1-1.5 hodiny
Kynout nechte někde u tepla zakryté utěrkou 1-1.5 hodiny
-
Těsto rozdělte na cca 12 dílů a naplňte podle chuti.Třeba zrovna borůvkami jako já.
Dokonale utěsněte prsty a nechte pod utěrkou ještě 30 minut kynout.
-
Vařit můžete ve vodě cca 5-8 minut z každé strany podle velikosti a nebo jako já 25 minut v parním hrnci. Do každého patra se vám pohodlně vlezou čtyři.
Jednotlivá patra doporučuji lehce pomazat olejem. Knedle se potom tolik nelepí ke dnu, kde jsou malé dírky.
Jednotlivá patra doporučuji lehce pomazat olejem. Knedle se potom tolik nelepí ke dnu, kde jsou malé dírky.
-
Po uvaření všechny na několika místech propíchněte špejlí, aby odešla pára.
-
Podávat můžete borůvkové třeba s mákem a máslem.
Ostatní ovocné sypat třeba tvarohem, opečenou strouhankou, perníkem, ořechy ...
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat