pondělí 7. března 2016

Borůvkové knedle s mákem

-
( 12 velkých knedlíků )

250-300ml  vlažného mléka (záleží na mouce)
1/4 kostky kvasnic
1 vejce
3 lžíce cukru krupice
1 velká špetka soli
500g polohrubé nebo hrubé mouky
-
Těsto můžete v tomto pořadí dát rovnou do pekárny a nechat vypracovat na program těsto a nebo udělat z mléka, kvasnic a části cukru s moukou kvásek.
Mléka dejte nejprve jen čtvrt litru a pokud bude potřeba, tak malinko přidejte.
Těsto můžete nechat 10 minut hníst v robotu na 2-3 rychlost a nebo klasicky ručně s vařečkou v míse dokud se nezačne odlepovat od stěn.
-
Kynout nechte někde u tepla zakryté utěrkou 1-1.5 hodiny
-
Těsto rozdělte na cca 12 dílů a naplňte podle chuti.Třeba zrovna borůvkami jako já.
Dokonale utěsněte prsty a nechte pod utěrkou ještě 30 minut kynout.
-
Vařit můžete ve vodě cca 5-8 minut z každé strany podle velikosti a nebo jako já 25 minut v parním hrnci. Do každého patra se vám pohodlně vlezou čtyři.
Jednotlivá patra doporučuji lehce pomazat olejem. Knedle se potom tolik nelepí ke dnu, kde jsou malé dírky.
-
Po uvaření všechny na několika místech propíchněte špejlí, aby odešla pára.
-
Podávat můžete borůvkové třeba s mákem a máslem.
Ostatní ovocné sypat třeba tvarohem, opečenou strouhankou, perníkem, ořechy ...

Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat