neděle 6. března 2016

Vepřová plec na středomořské zelenině s bylinkami





( 6-8 porcí )

1- 1.3kg  vepřové plece
2 cibule
1 velká červená paprika
1 malá cuketa
1 malý lilek (jedno který druh)
2 stonky řapíkatého celeru
3 stroužky česneku (a nebo podle chuti)
1 plechovka rajčat
oliv.olej
sůl, pepř
sušená bazalka a oregáno

-
Maso pokrájejte na středně velké kostky. Osolte, opepřete a ideálně na dvakrát ho orestujte ze všech stran.
pokud by jste ho opékali všechno najednou, tak se hrnec i s tukem rychle ochladí a maso se začne vařit.Pustí moc vody a bude příliš suché a bez chuti i když bude plavat ve šťávě.
-
Maso dejte stranou a pokud je potřeba, tak přidejte trošku oleje na kterém osmahnete cibuli do hodně tmavě hnědé. Je to důležité, proto že to později dodá omáčce krásnou tmavou barvu.
-
Jakmile máte orestováno, tak můžete přidat ostatní zeleninu pokrájenou na drobné kousky (1cm).
Několik minut opékejte a můžete přidat rajčata. Podlijte deci a půl vody a
nechte za stálého míchání vysmahnout až na tuk a znova podlijte. Takto to udělejte 3x a teprve potom zalijte vodou tak, aby bylo maso těsně pod hladinou.
Pokud bude směs příliš houstnout, tak přilijte další vodu. Vždy jen tolik, aby maso příliš neplavalo.
Výhoda tohoto jídla je, že není potřeba zahušťovat moukou. Velké množství zeleniny omáčku přirozeně zahustí a jídlo tak zůstává lehké a dobře stravitelné.
-
Duste na mírném plameni pod pokličkou do změknutí masa. Vepřová plec se výborně hodí na dušení a je brzy měkká.
Nakonec dochutíte prolisovaným česnekem a bylinkami.
Pokud máte čerstvé, tak je můžete použít na ozdobení přímo na talíři .
-

Dobrou chuť  !


2 komentáře:

  1. Děkuji za recept, pochutnali jsme si i s naší 15ti měsiční dcerou ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost. Snad vám budou stejně chutnat i jiné recepty ;-)
      Přeji krásný den

      Vymazat