úterý 22. března 2016

Hot cross buns - anglický velikonoční mazanec



-
Mazanec je kořeněná sladká buchta do které se dávají brusinky nebo rozinky. Je označen křížem na vrcholu, a tradičně se jí na Velký pátek na Britských ostrovech, Austrálii, Novém Zélandu, Jižní Africe, Kanadě a Indii. Mazance označují konec půstu a v různých částech má mazanec určitý význam, včetně kříže představující ukřižování Ježíše , a koření uvnitř znamená koření používané k balzamování jeho těla po smrti. 
Anglický folklór má mnoho pověr obklopujících tento mazanec. Jedna z nich říká, že mazanec pečený na Velký pátek který si vzali mořeplavci s sebou na loď, sloužil k ochraně proti potopení lodi. Pokud visely v kuchyni, tak chránily před požáry a zajistily, aby všechny chleby dopadly perfektně.
Zavěšená buchta se každý rok musela vyměnit.


TĚSTO:


300ml vlažného mléka

2 celá vejce

60g cukr krupice

20g čerstvého droždí

600g hladké mouky

60g měkkého másla

sůl

1 lžičky mleté nové koření
½ nastrouhaného muškátového oříšku
1 a ½ mleté skořice
rozinky
kandované ovoce

KŘÍŽE:

30g hladké mouky
30ml pomerančové šťávy
1 lžice cukru moučka

POLEVA:

1-2 lžice meruňkové marmelády
1 lžice vody

Těsto je možné naházet v daném pořadí rovnou do pekárny a nebo zadělat
kvásek a nechat zpracovat v robotu či ručně.
Po hodince až hodince a půl rozdělte na 12 kousků a kuličky těsta vložte do
pekáčku vymazaným
máslem. Stačí 15-20min. kynutí pod utěrkou.


Hmotu na kříže dejte do sáčku a ozdobte buchtičky. 

Troubu rozehřejte na 200°C
a pečte 10 minut. Poté ztlumte na 180°C a dopečte 15min.
Polevu připravte tak, že marmeládu a juice rozehřejte v rendlíku do tekuta.


Ještě teplé houstičky potřete polevou.



Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat