pondělí 21. března 2016

Pečený králík na bylinkách a česneku



1 králík
2 cibule
1 palice česneku
1 mrkev
5 kuliček Nového koření
4 bob.listy
rozmarýn a tymián 
špek

-

Králíka si rozporcujte a opláchněte. Maso nasolte, nakmínujte a opepřete.
Cibuli si nakrájejte na klínky, mrkev na kolečka a palici česneku rozpulte.
Králík je velmi dietní a sušší maso, proto je fajn, když hlavně stehna prošpikujete.
Moje děti to nemají rádi a tak dávám plátky špeku aspoň na vršek masa.
Nové koření, bob.list a čerstvé bylinky rovnoměrně rozestrkejte po pekáči a maso podlijte cca 1 dcl vody. 
Maso pečte na 200°C do změknutí a na barvu. V průběhu pečení maso podlévejte a popřípadě dolijte vodu.
-
 -

1 sklenici sterilovaného zelí
olej
1 velká cibule
sůl a cukr
voda
2 brambory

-

Na oleji orestujte pokrájenou cibuli. Jakmile má krásně hnědou barvu, tak přidejte pokrájené sterilované zelí, které ovšem neproplachujte.
Osolte a ocukrujte podle chuti. Podlijte troškou vody a duste do změknutí.
Na závěr si na jemném struhadle  nastrouhejte syrové brambory a ty vmíchejte do zelí. Několik minut ještě vařte, dokud brambory nezahustí zelí.
-
Jak na houskové knedlíky najdete ZDE



Zeleninu z výpeku můžete podávat tak jak je rovnou na talíř a nebo si ji všechnu i s výpekem přemístěte do rendlíku a vytvořte omáčku.
-
Zeleninu rozmačkejte a šťávu vyrestujte až na tuk. Zaprašte troškou mouky a zalijte přiměřeným množstvím vody. Nechte deset minut na mírném plamínku  provařit a poté přepasírujte 
přes sítko.


Dobrou chuť  ! 

Žádné komentáře:

Okomentovat