úterý 8. března 2016

Hummus - cirznová pomazánka

-

1 balíček cizrny (400-500g)
3-4 lžíce Tahini pasty 
1 citrón ( šťáva)
sůl
česnek
petrželka
sladká mletá paprika
oli.olej
led
(soda)

-

Hummus má velký obsah železavitamínu Ckyseliny listové a vitamínu B6Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny, což je zároveň dobře doplněno methioninem obsaženým v sezamu v tahini. 
Jeden ze způsobů jak rychle uvařit cizrnu je, že do vody ve které se vaří dáte dvě lžičky sody. Já takto nevařím, ale třeba to někdo jako úsporu času ocení.
-
Večer, den předem si namočte cizrnu do studené vody. Té dejte třikrát více než cizrny.
Neuvěřitelně nabobtná a téměř všechnu vodu nasaje.
-
Druhý den cizrnu propláchněte čistou studenou vodou a dejte vařit. Správně uvařená cizrna by se měla mezi prsty úplně rozetřít na kaši .
-
Na mixování cizrny je nejlepší mixér, který má dlouhé podélné nože, které se dají vytáhnout a popřípadě okraje setřít stěrkou.



Uvařenou a vychlazenou kaši si přendejte do mixéru a společně s ledovou tříští rozmixujte .
Pokud je kaše příliš hustá, můžete přidat další tříšť a nebo studený zeleninový vývar.
Nesmíte to ale přehnat. Kaše musí zůstat hustá a krémová.
Jakmile máte rozmixováno, tak přidejte tahini pastu, citrónovou šťávu a oliv.olej .
Ještě několik minut mixujte, ať je pomazánka krásně krémová.
-
Kdo má rád variantu s česnekem, tak ho přidá podle chuti.
Já osobně dávám 3-4 stroužky. Záleží jak je česnek silný.
-
Na talířku se podává pomazánka zalitá oli.olejem extra virgin, troškou papriky a čerstvé petrželky.
-
Nabírat můžete kousky Pita chleba
Recept na jeho špaldovou celozrnnou verzi najdete ZDE .

Žádné komentáře:

Okomentovat