středa 9. března 2016

Toskánská polévka minestrone


-

1 velká cibule
1 velká mrkev
2-3 stonky řap.celeru
1 malá cuketa
5 růžiček brokolice
4 brambory
5 lupenů kapusty
4 rajčata
1 stroužek česneku
1-2 hrsti velkých bílých fazolí
oli.olej
parmazán
sůl , pepř
voda dle potřeby

-

Toto je jedna z nejznámějších Italských polévek, která původem pochází z Toskánska, se stala tak oblíbenou, že se postupně rozšířila po celé Itálii.
Každý si do ní přidal zeleninu podle svého kraje a chuti.
V Toskánsku se dává bílá fazole a zase naopak v Římě hnědá.
Jiní přidávají i těstoviny, které se vaří rovnou v polévce. Základní je, že polévka je velmi hustá a je tudíž obědová. Pokud přidáte těstovinu (orecchiette, mušličky, těstovinovou rýži, ...) , tak nechte polévku tak jak je. Pokud ale nedáte, tak odeberte 1/4, tu rozmixujte a vraťte zpět k polévce .
-
Veškerou zeleninu si očistěte a nakrájejte . Při vaření už nebude čas a je lépe to mít vše po ruce .
Cibuli, celer a mrkev si nakrájejte na drobno. Zbytek zeleniny na středně velké kousky.
Z kapustových listů vykrojte středovou tuhou žílu a rajčata spařte, oloupejte a zbavte semínek. Pokud nemáte dobrá zralá rajčata, tak raději použijte půl plechovky drcených rajčat.
-
Den předem namočené fazole propláchněte a uvařte v čisté osolené vodě.
Pokud nemáte čas, lze použít i velké bílé fazole z plechovky. Musíte však slít lák a fazole propláchnout.
-
Ve větším hrnci si rozpalte oli.olej na kterém orestujte italský základ (cibuli, mrkev a celer) a jeden drcený stroužek česneku.
Později přidejte brambory a brokolici. Dvě minutky restujte a můžete vložit další zeleninu. Osolte a zalijte přiměřeně vodou. Pamatujte , že tato polévka má být hustá a tak vody dejte akorát.
Osolte, opepřete a pokud chcete a máte možnost dát čerstvé bylinky jako je třeba tymián, tak klidně přidejte.
Polévku vařte na středním plamenu cca 20 minut.
Na talíři podávejte s trochou parmazánu a pár kapkami oli. oleje .

Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat