středa 23. března 2016

PESTO z medvědího česneku



MEDVĚDÍ ČESNEK
Celá rostlina je prostoupena účinnou silicí, obsahující sirné složky a čpavek. Dále obsahuje vitamín Cfytoncidyhořčiny a další látky. Účinné látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity.

-
KDE ROSTE ?
Nejčastěji roste ve vlhkých živinami bohatších lesích, hlavně luzích. Častější je v nížinách ale občas se vyskytuje až do hor. Najdete ho v některých nížinných luzích a vlhkých dubohabřinách.
Dá se velmi dobře sbírat volně v lese okolo potoků. Vyrývání i s hlízami je ovšem zakázáno a zvláště v CHKO přísně pokutováno.
Ideální tedy je, když jako já si zajdete na trh  nebo zahradnictví a česnek si koupíte. Není to nějak drahé. Malý  kontejner s hlízami (5-8ks) koupíte kolem 30,- a svazek nařezaného přímo ke konzumaci 
pořídíte za 13-15 kč.
Rozrůstá se velmi dobře a tak se příští rok můžete těšit na svoji vlastní úrodu.
-

PESTO:
2 svazky medvědího česneku
80-100g  kešu nebo píniových oříšků
1 lžička hrubé mořské soli
čerstvě mletý pepř
1 hrst strouhaného Parmazánu nebo Gran Moravia
cca 150 ml olivového oleje (extra virgin)
šťáva z 1/2 citrónu

-
Každý Ital vám řekne, že nejlepší pesto je udělané v kamenném hmoždíři. Pokud ale nemáte, tak postačí i tyčový mixér a vysoká nádoba.
-
Nejprve si rozdrťte ořechy se solí. Pokud použijete hmoždíř, tak jako já, tak vám ta hrubá sůl velmi pomůže.


Medvědí česnek dobře properte a osušte.


Nakrájený klidně na větší kusy ho vložte do hmoždíře a chvilinku tlučte.
Později už budete pracovat jen zápěstím a krouživými pohyby ruky drtit směs o stěny.


Jakmile máte zelenou kaši je čas na přidání olivového oleje. Přilévejte ho po částech a ne všechen najednou.
Až máte zapracovaný olej zastříkněte směs šťávou z půlky citrónu a dál chvilinku drťte.
Pesto najednou bude světlejší a celkově se zahustí.
V tom momentě přidejte nastrouhaný Parmazán či sýr Gran Moravia.


Pesto přemístě do skleniček, které jste si spařili horkou vodou a na povrchu zalijte vrstvou olivového oleje. Zabráni to oxidaci a přístupu vzduchu.
-
Pokud si takovéto pesto vyrobíte, tak vám v lednici vydrží několik dní.
Pokud si ale utvoříte základ kam nedáte parmazán a přidáte ho až později kdy chcete přímo z něho vařit, tak vám vydrží i několik měsíců.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat