pátek 25. března 2016

Slepičí polévka



1 slepice
1/2 mrkve
kousek celeru cca 50g
1/2 petržele
1 velká cibule
2 stroužky česneku
listová petržel
3 bob. list
5 kuliček Nového koření
10 kuliček celého pepře
sůl
2l vody


Slepici si rozporcujte tak, aby se vám dobře v hrnci opékala. 
Rozpalte si dvě lžíce sádla a maso důkladně ze všech stran opečte. Jakmile má slepice krásně zlatou barvu, tak ji dejte stranou a opečte zeleninu, kterou si nakrájejte na hrubší kusy.
-
K opečené zelenině vraťte maso a přidejte česnek a petrželku i se stonky.
Pokud máte čisté slupky od cibule, tak je klidně přidejte. Krásně vám to společně s opečeným masem obarví vývar.
-
Vše zalijte studenou vodou a nechte vařit na nejmenším plameni bez pokličky několik hodin.
Ze začátku sbírejte pěnu, aby se vám vývar nezakalil.
-
Vývar nesmí vřít. V polévce se musí ode dna jen občas prodrat nějaká ta bublinka.
Hotovou polévku sceďte přes cedník a maso oberte.
Pokud se vám polévka zakalila a plave vám na dně šum, můžete přecedit ještě jednou přes mušelín. Jestliže je polévka moc mastná, tak nechte vychladit a tuk seškrábněte lžící .
-
Z mrkve, celeru a jarní cibulky si nakrájejte drobné nudličky a na trošce sádla je orestujte. Nepoužívejte zeleninu z vývaru. Je rozbředlá na kaší a úplně bez chuti.
Jestliže budete dávat i zavářku v podobě nudlí, uvařte je zvlášť a nevmíchávejte se zeleninou do polévky. Pokud by se totiž nesnědla hned, mohla by se vám zkazit.
-
Maso ze slepice je celkem suché a do polévky ho bude hodně. Oberte si tedy jen ty pěkné kousky a zbytek můžete namlít či pokrájet do vepřové sekané.
Musím říct, že tam je opravdu dobré a sekaná je krásně jemná .

  
Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat