úterý 15. března 2016

Tamarindová pasta


( 350g finální pasty )


Tamarind Indický je stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Dužnina plodů slouží jako potravina, strom však poskytuje mnohostranný užitek.
V listech i plodech je přítomna kyselina tartarová a jablečná. V dřeni plodů jsou obsaženy aminokyseliny serin, beta-alanin, prolin, fenylalanin, leucin a kyselina pipekolová.
Tamarind je opravdu bohatý na vlákniny. Dále obsahuje bílkoviny, má vysoký obsah vápníku, fosforu a železa. Nechybí ani vitaminu C. Vzhledem k obsahu kyselin působí mírně projímavě.

Dužnina plodů nebo přesněji dužnatý míšek obklopující semena slouží jako potravina. Má kyselou chuť a může se pojídat syrová, vařená nebo sušená, připravují se z ní přísady do jídel i nápojů. Je například součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní
Dužnina plodů tamarindu má využití i v medicíně při tišení horeček, při zácpě a proti kurdějím. Je používána jako léčivo v Indii i v tropické Americe.
-
Určitě spousta z vás namítne, že je jednodušší pastu rovnou koupit.
Ale není to tak jednoduché. Tamarindová pasta se vyrábí po celé Asii a každá má specifickou chuť podle toho zda je dochucena idickým, čínským a nebo thajským způsobem.
-
Já se vydala cestou Asijskou šmrnslou Thaiskem a použila na dochucení
450-500g tamarindu v lusku
2 hvězdičky badyánu
2 svitky skořice
1 lžičku semínek koriandru
5 hřebíčků
1 stonek citrónové trávy
zázvor
1 lžíci třtinového cukru
na špičku nože kyseliny citrónové

-
Veškeré lusky si vyloupejte a z dužiny oberte i dlouhé žilnaté úpony.
-

-
Citrónovou trávu na cibulce tupou stranou nože na několika místech nasekněte.
Přidejte koření a cca hrnek vody.
 -
-
Zvolte nádobu na vaření ideálně s nepřilnavým povrchem. Já použila keramický wok a směs se ani při redukování nepřichytávala.
Přiklopte pokličkou a duste 20-30 minut na velmi mírném ohni.
-
Pokud semena opustila svá lůžka, tak je čas celou směs přepasírovat.
Pro největší výtěžnost doporučuji to co vám zbude po pasírování v sítku naředit malým množstvím horké vody z konvice a ještě krátce povařit.
Několik lžic pasty vám tak ještě přibude ;-)
-
-
Semínka mají krásně hnědou barvu a lesklou slupku. Barevně připomínají naše kaštany.
Vyrábí se z nich i olej, ale nám jsou k ničemu a tak vše po druhém pasírování s klidem vyhoďte.
-
Přecezenou pastu přendejte zpět do woku a na mírném ohni redukujte dokud se neodpaří většina vody. Pasta ztmavne a zhoustne. Pastu při redukování hlídejte a občas zamíchejte. Mě se osvědčila gumová stěrka.
-
Sklenici a víčko propláchněte vařící vodou a naplňte horkou pastou . Po vychladnutí skladujte v lednici.
Další možnost je, že naplníte do tvořítek na led a zamrazíte .
-
Pastu můžete použít jako základ či dochucení mnoha asijských jídel.


Dobrou chuť  !


Žádné komentáře:

Okomentovat