pondělí 2. května 2016

Vepřový kotlet plněný zelím se slaninou a jablky


( 4 porce )

4 vepřové kotlety (s i bez kosti)
2 cibule
50g slaniny
300g kysaného zelí
sůl, pepř
1 vetší jablko
1 stroužek česneku
olej a máslo
hladká mouka


V kotletách si tenkým ostrým nožem vyřízněte kapsu. Otvor pro plnění si nechte cca 3 - 4 cm.
Zelí si vymačkejte, ale neproplachujte. Jen si ho překrájejte, aby jste neměli tak dlouhá vlákna. 
Na pánvi na trošce oleje si orestujte pokrájenou cibuli se slaninou.
Přidejte zelí, půlku velkého nahrubo postrouhaného jablka a sůl. Pokud je jablko málo sladké, tak můžete malinko přisladit cukrem. Zelí podlijte vodou a pod pokličkou duste do měkka.
-
Širší plátky jablka osolte, opepřete a lehce posypte krupicovým cukrem.
Takto připravená jablka zprudka orestujte na trošce másla a použijte na dozdobení jídla.
-
Jakmile je zelí vychladlé můžete jím plnit kotlety. Otvor spíchněte párátkem a z obou stran okořeňte solí a pepřem. Také poprašte moukou a zprudka opečte na pánvi s olejem, kde jste pekli jablka.
Maso dejte stranou a ve výpeku orestujte najemno pokrájenou cibuli a jeden stroužek česneku na plátky. Když má cibulka krásně zlatou barvu, tak podlijte jedním deci vody a za stálého míchání nechte vydusit opět na tuk.
Vložte maso a znovu podlijte vodou tak, aby kotlety byly do půlky ponořené .
Přiklopte pokličkou a na mírném plameni duste do měkka. Pokud je potřeba, tak vodu dolijte.
-
Měkké kotlety dejte stranou a šťávu přepasírujte přes sítko. Ochutnejte a popřípadě dochuťte solí či pepřem a na závěr zjemněte kouskem másla. Dále už nevařte.

Jako přílohu můžete zvolit malé bramborové nočky.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat