pátek 13. května 2016

Čočka na kyselo



( 4 porce )


500 g čočky
1 l vody
sůl, pepř
česnek
cibule
tuk
1 lžíce hladké mouky
ocet

Čočku si můžete namočit ráno do studené vody a v čase oběda uvařit. Je drobná a tak není třeba ji máčet celou noc třeba jako fazole.
Já kolikrát, ale nenamáčím vůbec. Vaří se sice o chvilinku déle, ale lépe se tak reguluje její tvrdost.
Nemáme rádi tu rozvařenou hnědou kaši bez struktury.
-
Několik hodin máčenou čočku dáme tedy i s vodou na sporák. Osolíme, opepříme a přidáme i nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (asi jednu hrst).
Já ráda používám svou vlastní sušenou. Máte-li doma někdo naloženou v soli, tak klidně použijte tu. Dávejte ovšem pozor na další sůl. Lehce se stane, že jídlo přesolíte !
-
Vařte do změknutí, ale ne do rozvaření.
Mezi tím si na pánvi opečte klobásu a vejce. Dejte stranou a na té samé pánvi nejlépe na sádle orestujte i nakrájenou cibuli. Osmahněte ji krásně do hněda a zaprašte lžící mouky.
Udělejte světlou jíšku a horkou vmíchejte k čočce.
Nechte krátce provařit. Pokud bude moc hustá, tak přidejte krapet vody.
Čočku odstavte ze sporáku a prolisujte do ní česnek a podle chuti i pár lžic octa.
-
Podávat můžete jen tak a nebo s krajícem dobrého chleba a kyselou okurkou.

Dobrou chuť  ! 

Žádné komentáře:

Okomentovat