( 2 porce )
1 šalotka
10 kuliček pepře
1 lžička Dijonské hořčice
3 žloutky
2 dcl bílého suchého vína
100 - 120 g másla
pár kapek citrónu
sůl
-
500 g chřestu
brambory
petrželka
máslo
Holandská omáčka je velmi jemná . Pokud umíte tuto omáčku, tak není problém udělat i
Béarnaise
Mušelín
Choron
a
Maltézskou omáčku
Není to nějak vůbec těžké a už vůbec není potřeba kupovat polotovary v prášku.
Já použila žloutky z domácích vajec a tak je omáčka až oranžová.
Pokud použijete vejce z obchodu, tak bude světlejší a přesto dobrá.
-
Omáčku lze podávat nejen k chřestu. Výborná je k zelenině na páře, k vejcím na všechny způsoby
a bílému masu.
Z šalotky, pepře a vína svařte na mírném plameni redukci.
Jakmile se víno téměř vyvaří, přidejte tři lžíce studené vody a přeceďte přes sítko.
Do misky, která sedí na rendlíku a nedotýká se vody dejte žloutky, redukci a hořčici.
Mezi tím co budete šlehat omáčku, tak si uvařte chřest.
Nejprve si ho musíte celý už od hlavičky oloupat. Poté by jste ho měli svázat a vařit na stojato, aby se křehké hlavičky vařily jen v páře.
Nejprve si ho musíte celý už od hlavičky oloupat. Poté by jste ho měli svázat a vařit na stojato, aby se křehké hlavičky vařily jen v páře.
Ne každý ale má doma hrnec na chřest. Vařte ho tedy jako já v pánvi s pokličkou.
Na litr vařící vody dejte lžičku soli, cukru a pár kapek citrónu.
Tenké stonky chřestu vařte 7-9 minut a ty silnější 10-20 minut.
Žloutky šlehejte metličkou a v žádném případě nepřestávejte. Voda by měla pod miskou jen tak probublávat a vůbec ne klokotat. Během šlehání se vám vytvoří pěna, která bude houstnout.
Jakmile se vám budou za metlou dělat cestičky, tak je pravá chvíle zašlehat máslo a pár kapek citrónu.
Jakmile se vám budou za metlou dělat cestičky, tak je pravá chvíle zašlehat máslo a pár kapek citrónu.
Máslo si nakrájejte na kostičky a přidávejte jednu po druhé. Když budete v polovině, můžete přidávat po více kostičkách.
Omáčka nesmí vychladnout, proto že se už nedá ohřívat.
Když tedy odstavíte rendlík z plamene, tak do horké vody dejte trochu studené.
Přestane se tvořit pára, ale omáčka zůstane v teple.
Přestane se tvořit pára, ale omáčka zůstane v teple.
Uvařené brambory promíchejte s rozpuštěným máslem a nasekanou petrželkou.
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat