čtvrtek 12. května 2016

Tortilla - pšeničná


( 8 ks )

500g pšeničné hladké mouky
50g teplého vepřového sádla
175 ml horké vody (80°C)
1/2 lžičky soli
špetku pepře

Promíchejte všechny sypké suroviny a uprostřed hromádky utvořte důlek.
Rozpuštěné sádlo a horkou vodu promíchávejte vidličkou směrem od středu do stran.
Jakmile je z těsta drobenka, tak začněte zpracovávat těsto rukama.
Trvá to přibližně 10 minut a je potřeba ho hodně natahovat. Téměř až roztírat o stůl.
Kouli těsta dejte do sáčku a ten uložte na minimálně 1 hodinu do lednice. Čím déle těsto bude odpočívat, tím lépe se bude vyvalovat.
Já to dělám tak, že zadělám ráno a v době oběda mám krásně hladké vláčné těsto.
Po vytažení z lednice je tedy potřeba ještě jednou krátce těsto propracovat.
Rozdělte si ho po cca 100g na osm dílů a válečkem na nudle vyválejte na velmi tenkou placku, přes kterou je téměř vidět. Jedna tortilla může mít průměr až 30 cm. Pokud tedy máte menší pánev, udělejte tortill více.


Nejlépe se těsto válí na kuchyňské lince. Vůbec nepodsypávejte moukou a pokud máte pocit, že se už neroztahuje do stran, tak těsto odlepte od linky a válejte dál.
Ideální je péci placky na suché litinové pánvi. Pokud ale nemáte, tak postačí i teflonová.


 Peče se na středním plameni minu až minutu a půl z každé strany.


Upečenou tortillu okamžitě zabalte do dvou čistých utěrek. Je potřeba, aby se zapařila, změkla a později se nelámala.
Pokud nesníte všechny na jednou, můžete je pokropené vodou ohřát v mikrovlnce na 10-15 vteřin.

Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat