středa 4. května 2016

Masové koule v rajské omáčce


( 6 porcí )

500g mletého masa (hovězí/mix)
1 velká cibule
4 plátky toustového chleba
1 vejce
1 dcl mléka
3 stroužky česneku
sůl, pepř
majoránka
olivový olej
-

3 lžíce hladké mouky
200g rajčatového protlaku 
1 cibule
olivový olej
3 lžíce cukru krupice
-
zeleninový vývar :

1 mrkev
1 petržel
 1/4 celeru
 1 cibuli se slupkou
3 stroužky česneku
snítka petržele
1 svitek skořice
5 hřebíčků
3 bobkové listy
5 kuliček Nového koření
10 kuliček pepře
sůl
3l vody


Nejprve si připravte si připravte zeleninový vývar. 
Vše potřebné dejte vařit do papińáku zhruba na 1/2 až 1 hodinku .
-
V hrnci si orestujte cibulku, přidejte rajčatový protlak a cukr. přibližně dvě minutky restujte a přidejte mouku. Dobře promíchejte a krátce zasmahněte. Vše zalijte cca 3 dcl studené vody a metličkou dobře promíchejte. Přes sítko přilijte i zeleninový vývar a nechte na středním plameni provařit.
Mezi tím si připravte masové koule.
-
V míse smíchejte maso, cibuli na kostičky, toustový chleba, mléko, vejce, prolisovaný česnek a koření.
Dno pekáčku si vymažte olivovým olejem a mokrýma rukama tvořte větší koule ( 6 ks ) .
Pekáček dejte péct na 200°C do trouby. Jakmile se povrch zatáhne (15-20 minut), tak zalijte uvařenou rajskou omáčkou. Ta není nějak moc hustá, ale při pečení se jí část odpaří a přirozeně se tak zahustí.
-
Masové koule i s omáčkou pečte přibližně 30 minut a v průběhu pečení maso přelévejte omáčkou. Utvoří se tak na nich výborná krusta.
Podávat můžete s houskovým knedlíkem a nebo vařenou těstovinou.
Pokud máte dobrý chléb, třeba domácí, tak ten se k tomu také výborně hodí.


Dobrou chuť  !


Žádné komentáře:

Okomentovat