pondělí 6. června 2016

Sicilská caponata




1 lilek
1 cuketa
1 červená cibule
2 papriky (červená a žlutá)
4 stroužky česneku
500g masitých rajčat
zelené olivy bez pecky
solené kapary
sušené oregáno
sůl
pepř
červený vinný ocet
cukr
piniové oříšky
olivový olej
petrželová nať


Caponata je klasický sicilský recept, který se ovšem dům od domu lehce mění. Někdo nedává cuketu a požívá výhradně lilek, někdo zase dává papriku, ale jen zelenou a někdo dává místo piniových oříšku mandle. Záleží na chuti každého, jak si jídlo připraví.
V dnešní době se podává jako příloha k rybám a nebo jako předkrm. Zvláště když se vychladí v lednici a nazdobí na opečenou ciabattu.
Od 18. století to ale byl také hlavní chod. 
Další možné varianty jsou s přidáním mrkve, rozinek, brambor a mořských plodů ;-)
-
Lilek si nakrájejte na hrubší kostky dejte na cedník a prosolte. Nad miskou nechte lilek vybrečet, aby ztratil svou hořkost a později ho osušte na papírové utěrce.
Cuketu a papriky si nakrájejte na podobné kousky a cibuli na klínky.
-
Rozpalte si větší množství (cca půl malého šálku) oleje a osušený lilek na něm opečte krásně dozlatova. 


Opečený lilek dejte stranou odkapat na papírovou utěrku a na stejné pánvi opečte papriky a cibuli.
Oleje už nemusíte dávat tolik.


Dejte opět stranou a orestujte cuketu, česnek na hrubší kusy a oříšky.


Do pánve k opečené cuketě přidejte rajčata, olivy, kapary, ocet a malinko vody. Na mírném plameni duste několik minut, dokud rajčata nevytvoří omáčku, která vám všechnu zeleninu spojí.
Na posledních pár minut přidejte ostatní orestovanou zeleninu a bylinky.
Pokud jsou rajčata málo sladká, můžete malinko přisladit cukrem.
Hotové jídlo ozdobte petrželkou.
-
Podávat můžete jak teplé, tak i studené. V lednici zavřené ve sklenici vám vydrží i týden.
Jestliže použijete kukuřičné pečivo je pokrm nejen vegetariánský, ale i bezlepkový.


Dobrou chuť  ! 

Žádné komentáře:

Okomentovat