úterý 7. června 2016

celozrnný CRUMBLE s ovocem a ořechy




Crumble je tradiční Britský moučník, který největší popularity dosahoval za druhé světové války.
Tehdy byl oblíbený pro svoji jednoduchost a hlavně pro nenáročnost na suroviny.
V době přídělových lístků nebylo možné péct koláče z velkého množství mouky,cukru a másla.


Ovoce jaké použijete, záleží jen na vás a na sezóně. Crumble může být jak z jednoho druhu ovoce, tak i jejich kombinací. Vynikající je rebarbora a jablko, nebo lesní plody.
Já ráda přidávám rebarboru téměř do všech kombinací. Její pikantní chuť prostě miluji.
Použít můžete ale i mražené ovoce i když ta chuť už nebude taková jako u sezónního.
-
Celý recept se dá odvážit na šálky, hrnky a nebo lžíce. K ničemu nebudete potřebovat váhu a vše můžete dá se říct tak nějak odhadnout.
-
Já mám skleněnou formu 27 cm a tak jako měřítko mám šálek na kávu.

4 šálky pokrájeného ovoce 
 kůra z 1 BIO citrónu
1 lžíce citrónové šťávy
1/2 šálku třtinového cukru
1/4 šálku pšeničné celozrnné mouky
máta

DROBENKA:
3/4 šálku pšeničné celozrnné mouky
3/4 šálku ovesných vloček
1/2 šálku třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky soli
1/4 šálku sekaných ořechů (vlašské, mandle, lískové, pekanové ... )
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 šálku kostek studeného másla
 -
vanilková zmrzlina 


Ovoce promíchejte v míse s první částí receptu. Rovnoměrně rozprostřete na dno formy. 


Ze zbylých surovin v téže misce vytvořte prsty drobenku,


kterou navršte na ovoce.
Pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 minut.
Crumble se podává horký s kopečkem vanilkové zmrzliny.




Jak vidíte, tak recept je velmi jednoduchý a rychlý stejně tak jako je krátký a stručný můj recept.


Dobrou chuť  !


Žádné komentáře:

Okomentovat