středa 22. června 2016

Cizrnové kari s lilkem v kokosovém mléce


( 4 porce )


1/2 balíčku cizrny / 1 plechovka vařené
1 lilek
1 cibule
4 rajčata
2 lžíce červené curry pasty
1/2 plechovky kokosového mléka
koriandrová nať
2 limety
sůl a pepř
1 hrnek zeleninového vývaru / vody
Ghí / rostlinný olej

Cizrnové kari je velmi výživné a maso vám v něm nebude vůbec scházet.
Pokrm je to velmi jednoduchý, ale příprava zabere malinko času.
Nejprve začněte tím, že si přes noc namočíte cizrnu, kterou si později v osolené vodě uvaříte doměkka. To trvá 15 - 30 minut. Pokud nemáte čas máčet římský hrách, jak se cizrně říká přes noc,
můžete nahnat čas tím, že koupíte plechovku již uvařené. Takovouto cizrnu důkladně propláchněte a nechte okapat.
Dále bude potřeba připravit si lilek. Ten si podélně rozkrojte na silnější plátky, poté na nudličky a nakonec na kousky zhruba 1x1x2 cm velké.
Osolte a nechte na sítku vyplakat. Voda, která do misky odkape je hořká a znehodnotila by vám celé kari. Po dvaceti minutách osušte lilek na papírové utěrce.
V pánvi si rozpalte vetší množství oleje ve kterém si lilek orestujte krásně do hněda.
Přebytečný tuk nechte odsát opět na papírové utěrce.
Nyní si můžete vybrat, zda si kari pastu vyrobíte a nebo použijete tu kupovanou.
Není na nic špatného a sama ji ráda používám, když mám doma ale vše potřebné, ráda si ji vyrobím.

Domácí kari pasta:

4 stroužky česneku
3 cm oloupaného zázvoru
1 lžíce chilli pasty
1 lžička hruborznné soli
10 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
1/2 hvězdičky badyánu
1 malý bobkový list (nalámat)
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého koriandru
1 lžička celého římského kmínu
1/2 lžičky kurkumy
2 lžíce oleje

Tato pasta se nejlépe vyrábí v kamenném hmoždíři.
Veškeré suché koření si rozemelte s hrubou solí, přidejte česnek a zázvor s chilli pastou a drťte do konzistence kaše. Přidejte dvě lžíce oleje a vymíchejte pomocí paličky do hladké konzistence.
Pokud máte stonky od koriandru, rozhodně je použijte. Jsou plné chutě a je škoda je vyhodit ;-)
-
Rajčata si nařízněte do kříže a spařte krátce vřelou vodou a rychle ponořte do studené. Slupka se oddělí a vy můžete rajčata krásně oloupat. Poté odstraňte i semínka a čistou dužinu si pokrájejte na centimetrové proužky.
Na oleji co zbyl po lilku osmahněte kari pastu. Jakmile se rozvoní, přidejte k ní najmeno
 pokrájenou cibulku a tři minutky restujte.
Vsypte cirznu, lilek a rajčata. Restujte další tři minuty a můžete přidat půl plechovky kokosového mléka. Krátce nechte provařit a popřípadě dochuťte solí.

Podávejte s řezem limety a lístky koriandru. Jako příloha je ideální Indický chleba a  nebo řýže.

Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat