pátek 26. srpna 2016

Kremrole ze šlehačkového těsta


(30 - 45 ks)

Tento recept je klenot mé maminky. S těmito trubičkami je vyhlášená široko daleko a lidé si je objednávají na nejrůznější oslavy. Má je tak v malíku, že těsto zadělává už od oka a dokáže natočit i přes pět a čtyřicet kousků z jedné várky těsta.
Já jsme u trubiček panic a musím se ještě hooodně učit, abych jich dokázala udělat tolik ;-)
I tak jsem ale moc hrdá na to, jak se mi povedly. Dělala jsem je s láskou pro svého kamaráda jako součást dárku k narozeninám. Má je děsně rád a já doufám, že mu budou chutnat :-)

400g hladké mouky
1 žloutek
špetka soli
200ml šlehačky na šlehání
250g Zlatá Haná a nebo máslo
-
6 - 7 bílků (vychlazené)
500g pískového cukru
trocha cit. šťávy

Těsto si zpracujte na vále ručně a dejte si pozor, aby byl tuk dobře zapracovaný do mouky. Může se stát, že mouka málo saje a bude potřeba ještě lžíci mouky přidat. Těsto je poměrně měkké a je potřeba pracovat rychle. Dejte ho do sáčku a uložte na noc do lednice.
-
Druhý den si těsto rozdělte na 5 dílů a vždy z lednice vytáhněte jen jeden kousek, který na mírně pomoučněném vále rozválíte na placku cca 2 mm silnou. Dlouhá by měla být tak 20 cm.
rozkrájejte ji na 3cm silné pruhy a ty obtočte kolem plechové trubičky. 


Začněte vždy od silnějšího konce a těsto by se mělo částečně překrývat. Pokud budete mít pruhy moc dlouhé, tak těsto prostě uštípněte a na položte spojem dolů na plech s pečícím papírem. Potřete žloutkem s trochou mléka a pečte zprudka na 230-250°C .
Trubičky je třeba hlídat a jakmile mají tu správnou barvu, tak vytáhnout a nechat vychladnout.
Moje maminka přesný čas pečení neví, protože každá trouba peče jinak, ale já jsem to pro vás odměřila a první várka se pekla 13 minut. Ty další už jen 10 . Vy si to ale vychytejte podle své trouby 
;-)


Sníh na plnění trubiček si vytvoříte tak, že bílky malinko osolíte a napůl vyšleháte. Potom dáte mísu nad páru a el.šlehačem šleháte za stálého přisypávání cukru až do tuhého sněhu. Přidejte i pár kapek citrónové šťávy. Sníh musí být pevný, hladký a cukr nesmí být vůbec vidět.
Sníh si dejte do cukrářského sáčku a trubičky plňte z obou stran. Nechte volně na tácku zaschnout, aby se sníh nelepil.


Před podáváním stačí už jen pocukrovat moučkovým cukrem.


Dobrou chuť  !

5 komentářů:

  1. Ja pečiem šamrole s kyslej smotany:30 dkg hladká múka,1 kyslá smotana a jeden palmarín.sú tiež výborné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den, prosím a také musí být těsto odležené jeden den, jako ze šlehačky ? Děkuji Andrea

      Vymazat
  2. Děkuji moc za recept. Urcite někdy vyzkoušíme buďto já, nebo moje maminka.

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsem pekla a jsou výborné, děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aki - Jsem ráda, že se vám vše povedlo a hlavně že chutnalo ;-)

      Vymazat