Správné pesto by se mělo dělat ručně v hmoždíři. Pokud máte, ale záplavu bazalky v podobě plného kýblu, tak klidně použijte mixér.
Můžete ho udělat krásně krémové a nebo (tak to mám ráda já) hrubší.
Záleží jen na vás, jak to máte rádi ;-)
3 - 4 hrsti bazalkových listů
1 lžička hrubé mořské soli
2 stroužky česneku
50g piniových oříšků (kešu)
50 g parmazánu
pepř
citrónová šťáva
50 - 100 ml olivového oleje
Poměry na pesto se velice liší a to podle toho jak velké hrsti máte ;-)
Do hmoždíře dejte sůl, česnek a bazalku. Tloučkem rozetřete na pastu (hrubost záleží na vás).
Přidejte nasucho opečené piniové oříšky a po částech olej s nastrouhaným parmazánem. Ještě chvilku třete, aby vám vznikla kompaktní kaše a nebo o něco hrubší, jak vidíte u mě na fotce.
Dochutit můžete pepřem a pár kapkami citrónové šťávy.
Naplňte do skleniček a na povrch nalijte trochu oleje, aby nebyl přístup vzduchu k pestu.
Je čerstvé a bez konzervantů. Proto tam, kde je na vzduchu oxiduje a tmavne.
Po otevření skladujte v lednici.
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat