čtvrtek 22. září 2016

Domácí bazalkové pesto




Správné pesto by se mělo dělat ručně v hmoždíři. Pokud máte, ale záplavu bazalky v podobě plného kýblu, tak klidně použijte mixér.
Můžete ho udělat krásně krémové a nebo (tak to mám ráda já) hrubší.
Záleží jen na vás, jak to máte rádi ;-)

3 - 4 hrsti bazalkových listů
1 lžička hrubé mořské soli
2 stroužky česneku
50g piniových oříšků (kešu)
50 g parmazánu
pepř 
citrónová šťáva
50 - 100 ml olivového oleje

Poměry na pesto se velice liší a to podle toho jak velké hrsti máte ;-)

Do hmoždíře dejte sůl, česnek a bazalku. Tloučkem rozetřete na pastu (hrubost záleží na vás).
Přidejte nasucho opečené piniové oříšky a  po částech olej s nastrouhaným parmazánem. Ještě chvilku třete, aby vám vznikla kompaktní kaše a nebo o něco hrubší, jak vidíte u mě na fotce.
Dochutit můžete pepřem a pár kapkami citrónové šťávy.

Naplňte do skleniček a na povrch nalijte trochu oleje, aby nebyl přístup vzduchu k pestu.
Je čerstvé a bez konzervantů. Proto tam, kde je na vzduchu oxiduje a tmavne.

Po otevření skladujte v lednici.


Dobrou chuť  ! 

Žádné komentáře:

Okomentovat