pátek 9. září 2016

Kořeněné jablečné taštičky


( 12 taštiček )


Dostala jsem jablek více, než jsme schopni sníst. I když moje děti jí jablka opravdu hodně, tak jsem musela přemýšlet, jak je spotřebovat rychleji, než začnou hnít.
Na zahradě máme výbornou hrušku, ale její čas bude až později - zatím hrušky měknou jen pomalu. Pokud ale máte dobré zralé hrušky, tak klidně můžete použít i je a to se stejným kořením.

500g listového těsta
500g  jablek (kyselejší, šťavnatá - panenská)
5 lžic cukru krupice
malá špetka soli
1 skořice
4 hřebíčky
kousek badyánu
rozinky
šťáva z citrónu
1 lžíce kukuřičného škrobu + voda
1 vejce + cukr

Já jablka neloupu, proto že nechci přijít o chuť. Navíc pokud máte krásná červená, tak to navíc i vypadá krásně barevně ;-)
Jablka pořádně omyjte, očistěte a nakrájejte na centimetrové kostičky.
Na pánev si nasypte cukr a nechte rozpustit na karamel. Lehounce osolte a vsypte jablka. Přidejte rozinky podle chuti, celou skořici, hřebíčky a kousek hvězdičky badyánu. Nechte chvíli dusit ve vlastní šťávě a poté dejte cca 1 cdl vody. Duste tak dlouho, aby byla jablka měkká, ale aby se úplně nerozpadla na kaši. 
Lžíci kukuřičného škrobu rozmíchejte ve vodě (1 dcl ) a nechte chvilku provařit. Dochuťte trochou citrónové šťávy a nechte vychladit.


Zapněte troubu na max (250°C)

Než se nahřeje, tak si rozválejte těsto. Ideální je chlazené, ale výborné zkušenosti mám i s mraženým z Lidlu. Nerozmrazujte ho ale v mikrovlnce ! Nechte ho přes noc povolit v lednici. Dobře se sním pak pracuje.

Těsto si rozpulte a každou polovinu rozválejte na obdélník a ten rozdělte na 6 kousků.
Polovinu každého dílku projeďte mřížkovacím válečkem a zbytek potřete vajíčkem.
Na jednu polovinu dejte dvě lžíce náplně a přehněte pře sebe. Stiskněte prsty, potřete vajíčkem a posypte krupicovým cukrem.


Pečte 15 minut bez horkovzduchu. 



Dobrou chuť  !  

Žádné komentáře:

Okomentovat