čtvrtek 29. září 2016

Vepřová krkovice s cibulovou omáčkou


( 4 porce )

4 plátky krkovice i s kostí (dodá více chuti)
cca 3 lžíce přepuštěného másla
4 velké cibule
1 bobkový list
3 kuličky Nového koření
1 lžíce (vrchovatá) hladké mouky
sůl a pepř

Jsou takové druhy omáček, které zrovna svým názvem nelákají a nebo je máme spojené s něčím hrozným ze školní kuchyně.
Cibulová omáčka je ale velice dobrá a pokud si pohrajete s jejím základem, můžete s ní i zazářit ;-)
-
Základem chutě této omáčky jsou tři základní věci - přepuštěné máslo, cibule a maso.
Jak vyrobit přepuštěné máslo najde  ZDE.
Nemusíte ho zrovna vyrábět hned tři sklenice, ale jedna se vám doma bude hodit. A až ochutnáte, tak zjistíte, že ho vlastně máte málo !
-
Do vyšší pánve, která má i pokličku dejte ono zmíněné máslo a zprudka orestujte z obou stran krkovičku okořeněnou pouze solí a pepřem.
Dejte maso stranou a do výpeku přihoďte všechnu cibuli. Pokud je třeba, tak přidejte i trochu másla navíc.
Cibuli orestujte opravdu hodně dotmava a přípečků na dně pánve se vůbec nebojte.
Když je cibule, tak akorát - přihoďte i koření jako je bob.list a Nové koření. Na třikrát podlijte malým množstvím vody. Přípečky se hned uvolní a tmavá cibule se okamžitě načne dusit.
Když je v pánvi jen cibule a tuk bez známky vody, poprašte vše moukou. Zamíchejte a nechte chvilku zasmahnout. Takovouto jíšku zalijte cca 1 litrem studené vody a metličkou důkladně rozmíchejte.
-
Vraťte plátky masa a duste pod pokličkou do měkka. Cibule se postupně rozvaří, ale pokud by jste chtěli opravdu hladkou omáčku, tak ji přepasírujte  přes sítko.
-
Jako přílohu můžete zvolit brambory, rýži, bramboráčky, kaši a nebo právě krokety jak vidíte na obrázku.
Podrobný návod jak na ně najdete ZDE.


Dobrou chuť  !

3 komentáře:

  1. Super výborná omáčka nakonec jsem k cibulce dala trochu anglické nemělo chybu děkuji za receptík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Málo kdo po ochutnání věří, že lze tak výbornou omáčku plnou chuti udělat pouze z cibule. A jestli přidáte kousek slaniny, nedá se tím vůbec nic pokazit.
      Mám radost, že vám chutnalo.

      Vymazat
  2. Já si při cibulové omáčce vždy vzpomenu na maminku, ta ji vždycky dělala a měla jí výbornou. Taky vždycky říkala, že s cibulí v kuchyni dokážeš udělat z prdu, kuličku :D. Myslím, že tahle omáčka to jen dokazuje. Člověk nepotřebuje drahé nádobí ani ingredience, aby mohl v kuchyni vykouzlit skvělé jídlo.

    OdpovědětVymazat