neděle 30. října 2016

Bun Cha - grilované vepřové s nudlemi




Bún chả

Bún je grilované vepřové maso a cha jsou rýžové nudle.
Je to jídlo, které pochází přímo z Hanoje, kde je s oblibou doplněno o jarní závitky plněné krabím masem, mixem salátů s mátou, thajskou bazalkou, koriandrem, nakládanou mrkví se zelenou papájou a vše se namáčí do speciální omáčky. Nesmí ani chybět mungo výhonky, chilli a česnek.
-
Protože nemám možnost sehnat krabí maso v potřebné kvalitě, vynechám tedy jarní závitky a připravím jen grilované maso, mleté placičky, oba saláty a omáčku s nudlemi.
-
Ač to vypadá složitě a je to mnoho surovin věřte, že to není zas tak složité ;-)

vepřové maso (plec, bůček)
vepřové mleté (30% tuku)

Další suroviny jsou zároveň složkami marinády na obě masa. Je potřeba je tedy zdvojit.

1/2 lžičky cukru
1 lžíce rybí omáčky
1/2 pepře
2 lžíce karamelové omáčky (melasy, medu)
1 lžička soli
3 stroužky česneku
1 lžíce tmavé sojové omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
1 vrchovatá lžíce nasekané šalotky
1 lžička jarní cibulky

Maso si nakrájejte na 0.5 cm plátky a důkladně promíchejte s marinádou. Stejně tak promíchejte i mleté a dejte na několik hodin odležet. Nejméně však na dvě.

(mleté se koření stejně)

Pokud se ptáte, jak se dělá karamelová omáčka, tak je to velmi jednoduché. Stačí zkaramelizovat cukr (nemíchat ! Jen kroužit pánví) a jakmile má krásně tmavou barvu přidejte trochu horké vody.
Tato omáčka se dá i koupit v některých Asijských obchodech již hotová.


Jako jedna z dalších součástí jídla je nakládaná zelenina. Zpravidla je to mrkev a zelená papája. Ta se sice dá sehnat, ale ne každý má možnost jet do SAPA. Proto klidně použijte mladou kedlubnu a nebo salátovou okurku, kterou zbavíte semínek. Vietnamci si potrpí na to, aby jídlo výborně chutnalo a zároveň i vypadalo. Pohrajte si tedy i se zeleninou a z mrkve udělejte tradiční kytičky ;-)
Nakrájejte všechno na stejně velké plátky a prosypte lžičkou soli. Nechte 15 minut odležet a propláchněte studenou vodou.

 Z :
2 dílů  cukru
1 díl octa
2 dílů vody 

Udělejte nálev a propláchnutou zeleninu v něm nechte odpočívat nejméně hodinu. 



Omáčku do které si budete vše namáčet si připravíte taky velmi jednoduše na díly.

1 díl cukru
1 1/4 dílu vinného octa
1 díl rybí omáčky
10 dílů vody

Pokud nemáte představu kolik toho udělat, tak pro čtyři osoby je potřeba zhruba tolik :
40 g cukru, 50 ml octa, 40 ml rybí omáčky a 400 ml vody.
Vše se svaří v kastrůlku, tak aby se vše důkladně rozpustilo.

Dál už budete potřebovat jen 

tenké rýžové nudle
mix salátů
mátu
koriandr
thajskou bazalku
drcené chilli a česnek

Nudle namočte na 15 minut do studené vody a poté zcezené vhoďte do vařící.
 Vařte zhruba 4-6 minut.
Salát ochucovat nemusíte. Vše se ponoří do omáčky, kterou máme už připravenou.


Maso se má dělat nejlépe na dřevěném uhlí, ale v paneláku na balkóně se vám to bude dělat špatně ;-)
Můžete tedy zvolit kontaktní gril a nebo pánev s trochou oleje. Maso díky cukru a všem omáčkám krásně zkaramelizuje a tak budete muset pánev nechat řádně odmočit. Je to tedy další důvod, proč zvolit gril.

( domácí verze )




Celé jídlo se jí tak, že si naberete misku omáčky a všechny komponenty jako je obojí grilované maso, salát s bylinkami, naloženou zeleninu, nudle a česnek s chilli v ní namočíte a prostě jen jíte.


Kdo má rád zvolí i trochu drcených chilli papriček a česneku.

Dobrou chuť !

Žádné komentáře:

Okomentovat