Bún chả
Bún je grilované vepřové maso a cha jsou rýžové nudle.
Je to jídlo, které pochází přímo z Hanoje, kde je s oblibou doplněno o jarní závitky plněné krabím masem, mixem salátů s mátou, thajskou bazalkou, koriandrem, nakládanou mrkví se zelenou papájou a vše se namáčí do speciální omáčky. Nesmí ani chybět mungo výhonky, chilli a česnek.
-
Protože nemám možnost sehnat krabí maso v potřebné kvalitě, vynechám tedy jarní závitky a připravím jen grilované maso, mleté placičky, oba saláty a omáčku s nudlemi.
-
Ač to vypadá složitě a je to mnoho surovin věřte, že to není zas tak složité ;-)
vepřové maso (plec, bůček)
vepřové mleté (30% tuku)
Další suroviny jsou zároveň složkami marinády na obě masa. Je potřeba je tedy zdvojit.
1/2 lžičky cukru
1 lžíce rybí omáčky
1/2 pepře
2 lžíce karamelové omáčky (melasy, medu)
1 lžička soli
3 stroužky česneku
1 lžíce tmavé sojové omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
1 vrchovatá lžíce nasekané šalotky
1 lžička jarní cibulky
Maso si nakrájejte na 0.5 cm plátky a důkladně promíchejte s marinádou. Stejně tak promíchejte i mleté a dejte na několik hodin odležet. Nejméně však na dvě.
(mleté se koření stejně)
Pokud se ptáte, jak se dělá karamelová omáčka, tak je to velmi jednoduché. Stačí zkaramelizovat cukr (nemíchat ! Jen kroužit pánví) a jakmile má krásně tmavou barvu přidejte trochu horké vody.
Tato omáčka se dá i koupit v některých Asijských obchodech již hotová.
Jako jedna z dalších součástí jídla je nakládaná zelenina. Zpravidla je to mrkev a zelená papája. Ta se sice dá sehnat, ale ne každý má možnost jet do SAPA. Proto klidně použijte mladou kedlubnu a nebo salátovou okurku, kterou zbavíte semínek. Vietnamci si potrpí na to, aby jídlo výborně chutnalo a zároveň i vypadalo. Pohrajte si tedy i se zeleninou a z mrkve udělejte tradiční kytičky ;-)
Nakrájejte všechno na stejně velké plátky a prosypte lžičkou soli. Nechte 15 minut odležet a propláchněte studenou vodou.
Z :
2 dílů cukru
1 díl octa
2 dílů vody
Udělejte nálev a propláchnutou zeleninu v něm nechte odpočívat nejméně hodinu.
Omáčku do které si budete vše namáčet si připravíte taky velmi jednoduše na díly.
1 díl cukru
1 1/4 dílu vinného octa
1 díl rybí omáčky
10 dílů vody
Pokud nemáte představu kolik toho udělat, tak pro čtyři osoby je potřeba zhruba tolik :
40 g cukru, 50 ml octa, 40 ml rybí omáčky a 400 ml vody.
Vše se svaří v kastrůlku, tak aby se vše důkladně rozpustilo.
Dál už budete potřebovat jen
tenké rýžové nudle
mix salátů
mátu
koriandr
thajskou bazalku
drcené chilli a česnek
Nudle namočte na 15 minut do studené vody a poté zcezené vhoďte do vařící.
Vařte zhruba 4-6 minut.
Salát ochucovat nemusíte. Vše se ponoří do omáčky, kterou máme už připravenou.
Salát ochucovat nemusíte. Vše se ponoří do omáčky, kterou máme už připravenou.
Maso se má dělat nejlépe na dřevěném uhlí, ale v paneláku na balkóně se vám to bude dělat špatně ;-)
Můžete tedy zvolit kontaktní gril a nebo pánev s trochou oleje. Maso díky cukru a všem omáčkám krásně zkaramelizuje a tak budete muset pánev nechat řádně odmočit. Je to tedy další důvod, proč zvolit gril.
Celé jídlo se jí tak, že si naberete misku omáčky a všechny komponenty jako je obojí grilované maso, salát s bylinkami, naloženou zeleninu, nudle a česnek s chilli v ní namočíte a prostě jen jíte.
Kdo má rád zvolí i trochu drcených chilli papriček a česneku.
Dobrou chuť !
Tak to ovšem vypadá jako velká lahůdka. To by se manžel oblizoval. Už se těším, až budeme mít gril a v létě budeme moct grilovat. Líbí se nám plynový gril z https://www.avenberg.cz/k94-grilovani-plynove-grily , jen jsem se chtěla zeptat, jestli nevíte, jak dlouho v něm vydrží plynové bomby a jak je to celkově s jeho údržbou?
OdpovědětVymazat