neděle 23. října 2016

Knedlíčky z lepkavé rýže - Che Troi Nuoc


( cca 50 ks )


400 g  mouky z lepkavé rýže
300 - 350 ml velmi teplé vody ( cca 60°C )
200g žluté loupané mungo fazole
sul a cukr
2 lžíce smažené cibulky ( v originálu je. Já ale nedala )
3 lžíce rostlinného oleje
-
1 - 1.5 litru vody
200 - 300g palmového cukru (třtinového)
čerstvý zázvor
špetka soli
limetová šťáva
-
sezam, čerstvý kokos, granátové jablko


Půlené sušené fazole je třeba namočit alespoň na 4 hodiny do vody a poté proprat, dokud nepoteče čistá voda.
Do hrnce přidejte hrnek vody a vařte dokud se fazole nebudou dát rozetřít na kaši. Viděla jsem i lidi co to vaří v rýžovaru a nebo na páře.
K uvařeným fazolím přidejte malinkou lžičku soli, dvě velké lžíce cukru a tři lžíce rostlinného oleje.
Já místo oleje dala vrchovatou lžíci kokosového krému.


Řádně rozmačkejte dohladka a tvořte malé kuličky (průměr 1.5 - 2 cm).
-
Jestliže se rozhodnete plnit i čerstvým kokosem, tak si ořech rozbijte, vydloubněte dužinu, oloupejte hnědou kůrku a nakrájejte na kostičky cca 1x1 cm.
Zbytek kokosu můžete nastrouhat na ozdobu.


Rýžovou mouku si smíchejte s teplou vodou. Nejprve dejte jen 300ml a potom pokud bude potřeba, tak přidejte. Těsto zpracovávejte rukou, dokud se nepřestane lepit na ruce i mísu. Přikryjte fresch fólií a nechte 30 minut odležet.
Během odebírání těsta nechte fólii na těstě. Má tendenci rychle osychat.


Mezitím co bude těsto odpočívat, tak si svařte sirup.
Do hrnce dejte palmový cukr, vodu, zázvor, sůl a nechte 15 - 20 minut prudce vařit.


Když je těsto odleželé, odeberte si malý kousek, vytvořte prsty placičku a do ní zabalte kuličku z fazolí a nebo kostičku kokosu.
Vrstva by neměla být nějak tlustá. Výsledná kulička vám tak akorát zapadne do jamky ve dlani.



Důkladně ušoulejte a nechte vařit ve vroucí vodě přibližně 5 minut.
Jakmile ale vyplavou na hladinu, tak je vyberte a hned ponořte do mísy se studenou vodou.


Do mističky si naberte knedlíčky, přelijte rozvarem, zakápněte limetovou šťávou a ozdobte.
Na severu se ještě přelévá hustým kokosovým mlékem (svaří se s trochou tapiokového škrobu).

   

Dobrou chuť  !



Žádné komentáře:

Okomentovat