pátek 2. prosince 2016

Spaghetti alle vongole


( 2 porce )


1 kg mušlí - vongole/srdcovky
olivový olej
sůl
pepř
chilli paprička
2 stroužky česneku
150 ml bílého suchého vína
citrón
plocholistá petržel
180 g špaget

U mořských plodu a hlavně u škeblí si musíte dávat velký pozor na čerstvost. Jestliže koupíte škeble čerstvé jen chlazené na ledu, tak je doma namočte do studené vody. Properte od případných nečistot a s každou maličko klepněte o stůl. Pokud se nezavře, tak ji nevařte. Naopak po uvaření se řiďte pravidlem, že která zůstane zavřená, tak se také nejí. Jen tak si můžete být jisti, že nesníte žádnou špatnou, která by vám zkazila ten úžasný zážitek při pojídaní těchto dobrot.
-
Pokud koupíte škeble mražené, tak je každopádně nechte pozvolna rozmrazit. POZOR, ale jedině v lednici!
Po uvaření vyhoďte opět jen ty co zůstaly zavřené.


Dejte si do osolené vody vařit špagety. Myslete na to, že se ve vodě vaří jen tak do poloviny času. Dál se už vaří ve šťávě kterou budete mít na pánvi.
Proto si zároveň můžete dát na vyšší pánev olej, česnek na hrubší kousky a chilli podle chuti.
Jakmile je česnek krásně hnědý - nikoli spálený, přilijte víno a v hoďte slité škeble.
Přiklopte pokličkou a nechte cca 6 minut dusit. Po tu dobu můžete skrz skleněnou poklici pozorovat, jak se otvírají. Pokud nemáte skleněnou poklici, tak můžete jen poslouchat cvakání lastur :-)
-
Uvařené škeble vytáhněte do misky a do pánve přendejte těstoviny. Rozhodně je neproplachujte a po troškách podle potřeby přidávejte i vodu z těstovin. Škrob vám pomůže vytvořit krásně hladkou omáčku. která dobře drží na těstovinách.
Rozhodně nepřidávejte smetanu a a ni žádný sýr !
-
Nakonec vmíchejte hrst čerstvé petržele a vraťte zpět i škeble, aby se znova prohřály.
Na talíři dochuťte olivovým olejem a citrónovou šťávou.


Dobrou chuť  !   

Žádné komentáře:

Okomentovat