středa 7. prosince 2016

TEMPURA





1 hrnek hladké mouky
1 velká lžíce kuk. škrobu / tapiokového
1 a 1/2 hrnku perlivé vody
1 litr řepkového oleje
led
-
mořské plody, ryby a veškerá zelenina
-
2 lžíce sojové omáčky
1/4 hrnku vody
1/2 lžičky cukru
1 lžíce sladkého rýžového vína 
( hoisin omáčka )


Tempura je velmi křupavé těstíčko. Obalit a usmažit můžete opravdu všechno :
Krevety, garnáty, oliheň, mušle bez skořápek, krabí maso, bílé ryby, platýse, lososa, mořského okouna,
bambusové výhonky, papriku, máslovou dýni, mrkev, lilek, špenát, bylinky, květy, zelené fazolky, houby, okru, cibuli, sladké brambory ...
-
Z mouky, škrobu a perlivé vody vyšlehejte hladké těstíčko. V některých receptech se i objevuje koření. Vyvarujte se ale takovému, které obsahuje sůl. Ta by způsobila rychlé měknutí tak krásně křupavé kůrčičky.



Z poslední části receptu si připravte omáčku do které si můžete tempuru namáčet.
Vše dejte na 3 - 5 minut do rendlíčku a svařte.
Já ještě přidávám trochu hoisin omáčky, která obsahuje koření pěti vůní a moc nám chutná.
-
Veškeré mořské plody je třeba očistit. Myslete na to, že pokud kupujete čerstvé kalamáry či krevety, jsou v nich střívka a jiné nástrahy.
Zde na fotkách je vidět co vše musíte napřiklad z kalamárů vytáhnout dříve než začnete smažit.



Chapadélka odkrojte hned u očí a vytáhněte i tvrdou kuličku (zoban), kterou přijmá potravu.
Vytáhnout musíte i průhlednou "kůstku" (nevím jak to nazvat) .Velké sépie mají tuto kost už zvápenatělou.
Odtrhněte i ploutvičky na špičce a můžete už rovnou krájet na kroužky.
Zeleninu si nakrájejte na max 0.5 cm plátky.
-
Olej si ve woku rozpalte na 190°C . Poznáte to jednoduše, když do oleje ponoříte bambusovou hůlku, tak se kolem ní začnou tvořit bublinky.
-
Vybranou surovinu namočte do těstíčka, mírně oklepte a nechte okapat do oleje. Vytvoří se malé kuličky do kterých například kroužek kalamár položíte. Ty se k němu přilepí a zvětší se tak křupavá plocha na jednotlivých kouscích. 
Přebytečné kousky těsta, které se nepřichytí vylovte děrovanou naběračkou a vyhoďte.
-
Okapat nechte na mřížce a nebo na ubrousku.
Solte zásadně až těsně před podáváním !



Dobrou chuť  !





Žádné komentáře:

Okomentovat