úterý 28. února 2017

Bahn Bao - Vietnamské knedlíky plněné vepřovým masem, houbami a vejcem


( 8 kusů )
Těsto:

255 ml mléka
15 g kvasnic
20g cukru krupice
1/2 lžičky soli
-
500 g hladké mouky
2 lžíce rostliného oleje
pár kapek limetové šťávy

Náplň:

250 g mletého vepřového
20 g hub shitaké a jidášovo ucho
1 cibule
4 stroužky česneku
1 menší mrkev
-
1 lžíce ústřicové omáčky
1 lžička sezamového oleje
2 lžíce směsi koření na klobásky (charsiu )
2 lžíce tapiokového škrobu
1/2 lžičky pepře
-
4 vejce vařené natvrdo
 (4 čínské klobásky )



Nejprve si připravte těsto. V originálu je 100g cukru, ale to vy bylo velmi sladké. Na naše poměry by to bylo sladší, než housky na hamburger a tak tak jsem ubrala.
Je tedy na vás zda budete chtít zvolit původní množství.
Co se týče Čínských klobásek, není jednoduché je sehnat. Prodávají se opravdu vysušené a je třeba je připravit na páře a nebo povařit. Teprve až potom se dají krájet.
Další suroviny koupíte celkem bez problémů přímo v tržnici.
-
Zadělat můžete ručně a nebo v domácí pekárně stejně jako já. Neděste se, že je něco špatně. Těsto je takové tužší, ale po hodině a půl v teple krásně nakyne.


Z první části receptu na těsto připravte kvásek. Nechte vzejít na teplém místě přibližně deset minut.
Potom přidejte zbytek surovin a limetovou šťávu nechte na pozdější dobu.

-

Mezi tím co bude kynou těsto si připravte náplň. Sušené houby dejte do misky, zalijte horkou vodou a nechte 15 minut odstát.


Houby a zbytek surovin nakrájejte na drobné kousíčky a promíchejte s masem. 
Celá směs by měla odstát minimálně půl hodiny v chladu.



Do nakynutého těsta zapracujeme pár kapek limetové šťávy, aby knedlíky měly krásně bílou barvu.


Rozdělte na osm dílů. Vytvarujte do úhledných kuliček a pod vlhkou utěrkou nechte 10 minut nakynout.


Každý kousek rozválejte na 1 cm silnou placku a okraje zeslabte na minimum.
Náplně dejte jednu naběračku na zmrzlinu. To je přesně to množství co je třeba a nahoru posaďte 1/2
vejce vařeného 10 minut natvrdo.


Svažte do ranečku a pořádně stiskněte, ať se vám v páře neotevřou.


Znova přikryjte vlhkou utěrkou a nechte 15 minut dokynout.



Nakynuté knedlíky dejte na čtverec pečícího papíru a dejte vařit do páry na 25 minut.

Knedlíky jsou velmi dobré, když se těsto namočí do nejoblíbenější Vietnamské omáčky Nuoc Mam a jako příloha je výborný mix salátů s bylinkami (koriandr, perila, bazalka, máta ....)


Nuoc Mam:

1/2  šálku horké vody
3 lžíce rybí omáčky
šťáva z limety 
1 lžíce cukru
2 stroužky česneku
1 chilli paprička

Česnek prolisujte a chilli nakrájejte. Přidejte zbytek ingrediencí a zalijte horkou vodou. Nechte vychladit a můžete podávat.



Dobrou chuť  !



Žádné komentáře:

Okomentovat