úterý 7. března 2017

Smažené jarní závitky s masem a zeleninou


( cca 20 ks )


Smažené jarní závitky mají spoustu náplní a jednou z nich může být i moje vlastní masová.
Píšu vlastní, proto že původní a jediná správná neexistuje.
Originální je vlastně každá, kterou vytvoříte. jen se prosím držte základních Vietnamských surovin a vyvarujte se paskvilů.


20 kusů rýžového papíru 
400 g mletého vepřového masa
1 mrkev
2 hrnky nakrájeného čínského zelí
3 stroužky česneku
2 cm zázvoru
1 jarní cibulka
řepkový olej na smažení
-
1 lžička koření 5 vůní
1 lžíce tapiokového škrobu
1 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce rybí omáčky

kdo by chtěl, může přidat i Jidášovo ucho
a nebo houby Shitake

Mrkev si nastrouhejte na hrubém struhadle a zelí pokrájejte na drobné kousky. 
K zelenině přidejte koření a veškeré omáčky. Promíchejte a nechte 5 minut odležet. Vmíchejte zbytek surovin, dobře zpracujte a nechte deset minut v lednici.
-
Jistě v různých receptech najdete, že se má do směsi přidat i určitý podít skleněných nudlí.
Chuťově to směs nijak nevlivní, ale nadstavíte tak množství náplně a závitků uděláte více.
Já nudle nedávala, protože závitky byly jen pro nás a tak nač se ochuzovat o pořádnou porci masa uvnitř ;-)
-
Na trhu se dají sehnat dva druhy rýžového papíru. Vy se zaměřte text na obale. Na značce až tak nezáleží. jen je třeba koupit papír, kde je napsáno 

BAHN DA NEM  

-
Připravte si nádobu - já používám koláčovou formu, do které si nalijte vodu a nebo i pivo. To záleží na vás. Po pivu jsou závitky více tmavé.
Já ale preferuji vodu. Lépe pak odhadnete propečení závitků.
-
Voda má tedy normální pokojovou teplotu. Papír jen namočte, rychle vytáhněte a nechte malinko okapat. Položte ideálně na linku a uhlaďte dlaněmi. 
-
Naberte lžíci náplně, utvořte přibližný váleček a začněte rolovat.
Nejprve přeložte boční strany a potom od spodní strany rolujte nahoru do pevné ruličky.

Pár fotek z výroby závitků najdete u receptu na bezmasou verzi.

Na pánvi si rozehřejte olej (180°C) a závitky pokládejte spojem dolů. V průběhu smažení otáčejte, aby se masová náplň důkladně propekla.
-
Nechte okapat na ubrousku a podávejte se nudlemi a zeleninou společně s 
omáčkou Nuoc man Cham.

3 lžíce rybí omáčky
1 lžíce cukru
2 lžíce octa ( rýžový, vinný a nebo limetová šťáva)
1 stroužek česneku
chilli podle chuti
cca 10 lžic horké vody

Omáčku nechte vychladit a podávejte.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat