úterý 7. března 2017

Smažené jarní závitky s masem a zeleninou


( cca 20 ks )


Smažené jarní závitky mají spoustu náplní a jednou z nich může být i moje vlastní masová.
Píšu vlastní, proto že původní a jediná správná neexistuje.
Originální je vlastně každá, kterou vytvoříte. jen se prosím držte základních Vietnamských surovin a vyvarujte se paskvilů.


20 kusů rýžového papíru 
400 g mletého vepřového masa
1 mrkev
2 hrnky nakrájeného čínského zelí
houba Jidášovo ucho 
3 stroužky česneku
1 jarní cibulka
řepkový olej na smažení
tenké rýžové nudle
-
1 lžíce tapiokového škrobu
1 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce rybí omáčky 
1 vejce

Mrkev si nastrouhejte na hrubém struhadle a zelí pokrájejte na drobné kousky. Podělte, nechte 5 minut dostát a poté dobře vymačkejte přebytečnou vodu.
Nudle si namočte do vlažné vody.
-
Jakmile nudle změknou, nastříhejte je na 2cm kousky a přidejte k zelenině. Dále dejte koření, maso, vejce a veškeré omáčky. Promíchejte a nechte odležet deset minut v lednici.
-
Na trhu se dají sehnat dva druhy rýžového papíru. Vy se zaměřte na text na obale. Na značce až tak nezáleží. Jen je třeba koupit papír, kde je napsáno 

BAHN DA NEM  

-
Připravte si nádobu - já používám koláčovou formu, do které si nalijte vodu a nebo i pivo. To záleží na vás. Po pivu jsou závitky více tmavé.
Já ale preferuji vodu. Lépe pak odhadnete propečení závitků.
-
Voda má tedy normální pokojovou teplotu. Papír jen namočte, rychle vytáhněte a nechte malinko okapat. Položte ideálně na linku a uhlaďte dlaněmi. 
-
Naberte lžíci náplně, utvořte přibližný váleček a začněte rolovat.
Nejprve přeložte boční strany a potom od spodní strany rolujte nahoru do pevné ruličky.

Pár fotek z výroby závitků najdete u receptu na bezmasou verzi.

Na pánvi si rozehřejte olej (160°C) a závitky pokládejte spojem dolů. V průběhu smažení otáčejte, aby se masová náplň důkladně propekla.
-
Nechte okapat na ubrousku a podávejte s nudlemi a zeleninou společně s 
omáčkou Nuoc man Cham.

3 lžíce rybí omáčky
1 lžíce cukru
2 lžíce octa ( rýžový, vinný a nebo limetová šťáva)
1 stroužek česneku
chilli podle chuti
cca 10 lžic horké vody

Omáčku nechte vychladit a podávejte.


Dobrou chuť  !

2 komentáře: