úterý 28. února 2017

Nakládaný česnek s chilli - ochucovadlo




Určitě tento nakládaný česnek znáte z různých Vietnamských bister a restaurací. Já osobně si nedovedu představit polévku bez něho.
Zároveň vám to pomůže okyselit jídlo, proto že limety dostanete jen opravdu malý kousek.
-
Několik z vás určitě zkoušelo už nakládat doma, ale spoustě lidem česnek v nálevu zezelená už po několika hodinách. Není to nějak škodlivé, ale nevypadá to dobře a malinko to i změní chuť.
-
Když zůstane krásně bílý má jemnější chuť a jídlo jen doladí a nepřebije.


5 palic česneku
1 litr studené vody + 1 lžíce cukru
-
3 chilli papričky / nebo podle chuti
-
1/2 hrnku převařené studené vody
1 lžička soli
1 lžíce cukru
-
1 a 1/2 hrnku octa 


Nejprve si nachystejte studenou vodu a v ní rozpusťte 1 lžíci cukru krupice.
Veškerý oloupaný a nakrájený česnek hned házejte do oslazené vody, aby se zabránilo oxidaci.
-
Potom si přiveďte přibližně stejné množství vody k varu a mezi tím si nakrájejte chilli papričky.
Česnek nechte po celou dobu plavat ve vodě.
-
Teď si nachystejte nálev. V převařené vodě rozpusťte cukr i sůl a teprve potom nalijte ocet. Pokud máte rýžový a nebo vinný, tak ho použijte. Pokud ale nemáte, tak dejte klidně i ten náš klasický.
-
Česnek zceďte a vhoďte do vřící vody. Var ustane a jakmile voda znova vzkypí, tak česnek zceďte přes sítko.
Vložte do sklenice společně s chilli  zalijte nálevem tak, aby bylo vše důkladně ponořené.
-
Tak to naložený česnek je připravený ke konzumaci už druhý den, ale odležení mu jen prospěje.
V nálevu je poměrně dost octa, takže se nemusíte bát, že se vám bude rychle kazit.
Mám ho normálně v lednici a pokaždé nabírám čistou lžičkou a takto vydrží opravdu dlouho.



Dobrou chuť  ! 


Žádné komentáře:

Okomentovat