Určitě tento nakládaný česnek znáte z různých Vietnamských bister a restaurací. Já osobně si nedovedu představit polévku bez něho.
Zároveň vám to pomůže okyselit jídlo, proto že limety dostanete jen opravdu malý kousek.
Zároveň vám to pomůže okyselit jídlo, proto že limety dostanete jen opravdu malý kousek.
-
Několik z vás určitě zkoušelo už nakládat doma, ale spoustě lidem česnek v nálevu zezelená už po několika hodinách. Není to nějak škodlivé, ale nevypadá to dobře a malinko to i změní chuť.
-
Když zůstane krásně bílý má jemnější chuť a jídlo jen doladí a nepřebije.
5 palic česneku
1 litr studené vody + 1 lžíce cukru
-
3 chilli papričky / nebo podle chuti
-
1/2 hrnku převařené studené vody
1 lžička soli
1 lžíce cukru
-
1 a 1/2 hrnku octa
Nejprve si nachystejte studenou vodu a v ní rozpusťte 1 lžíci cukru krupice.
Veškerý oloupaný a nakrájený česnek hned házejte do oslazené vody, aby se zabránilo oxidaci.
Veškerý oloupaný a nakrájený česnek hned házejte do oslazené vody, aby se zabránilo oxidaci.
-
Potom si přiveďte přibližně stejné množství vody k varu a mezi tím si nakrájejte chilli papričky.
Česnek nechte po celou dobu plavat ve vodě.
-
Teď si nachystejte nálev. V převařené vodě rozpusťte cukr i sůl a teprve potom nalijte ocet. Pokud máte rýžový a nebo vinný, tak ho použijte. Pokud ale nemáte, tak dejte klidně i ten náš klasický.
-
Česnek zceďte a vhoďte do vřící vody. Var ustane a jakmile voda znova vzkypí, tak česnek zceďte přes sítko.
Vložte do sklenice společně s chilli zalijte nálevem tak, aby bylo vše důkladně ponořené.
-
Tak to naložený česnek je připravený ke konzumaci už druhý den, ale odležení mu jen prospěje.
V nálevu je poměrně dost octa, takže se nemusíte bát, že se vám bude rychle kazit.
V nálevu je poměrně dost octa, takže se nemusíte bát, že se vám bude rychle kazit.
Mám ho normálně v lednici a pokaždé nabírám čistou lžičkou a takto vydrží opravdu dlouho.
Dobrou chuť !
Žádné komentáře:
Okomentovat