pondělí 6. února 2017

Čínské dušené vepřové se sójou



2 kg vykostěného vepřového kolene 
1 menší cibule
1 kousek Asijské skořice
5 hvězdiček badyánu
2 bobkové listy
3 cm zázvoru na plátky
250 g sóji
30 g hnědého cukru
3 lžíce tmavé sojové omáčky
3 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce vína Shaoxing
500 ml vody
( sůl, chilli )

Kolena si můžete koupit jíž vykostěná a nebo koupit s kostí jako já a uložit je do mrazáku na pozdější dobu. Výborně se hodí do nejrůznějších vývarů a podobně.
Maso si nakrájejte na hrubší kousky a v hrnci zalijte vřelou vodou. Vařte zprudka několik minut.
Vodu slijte a maso pod tekoucí studenou vodou řádně opláchněte. 


Nechte okapat a připravte si koření.


Ve woku na troše oleje osmahněte cibuli na klínky a veškeré suché koření. 
Když má cibule pěknou barvu a koření krásně voní celým bytem, přidejte maso. Osmahněte ze všech stran a přidejte zbytek koření jak jsou sojové omáčky, víno a cukr.
-
Znova orestujte ( 3 - 5 minut ), přimíchejte i sóju a zalijte dvěma šálky vody.
Pod pokličkou na mírném plameni duste cca 1 hodinu. Maso i boby musí být krásně měkké.


V průběhu dušení několikrát promíchejte a jestliže máte tekutiny ve woku příliš, zvyšte plamen a tekutinu zredukujte do sirupovité konzistence.
Ochutnejte a popřípadě dosolte. Já ale už nesolím. Veškeré omáčky jsou slané až až ;-)
Kdo má rád ostré, tak si může přidat podle chuti. 
My ostré milujeme a tak jsem přidala notnou dávku Chiu Chow.


Dobrou chuť  !



Žádné komentáře:

Okomentovat