čtvrtek 9. února 2017

Indické ALOO PARATHA s rajčatovým chutney


( 8 placek )

Náplň:

3 středně velké brambory
3 lžíce oleje a nebo Ghí 
1 lžička hořčičného semínka
1 lžička římského kmínu
1 lžička chilli vloček (a nebo podle chuti)
1/2 lžička Garam masala
1/2 lžičky kurkumy
1/2 středně velké cibule
2 cm čerstvého zázvoru
2 lžíce sekané nati koriandru
sůl

Těsto:

1 a 1/2 hrnku hladké mouky (celozrnné)
1 lžíce oleje
1/2 lžičky soli
voda dle potřeba (cca 1/2 hrnku)
olej na potření

Rajčatové chutney:

2 lžíce oleje

1/2 lžičky hořčičných semínek
1/2 lžičky chilli vloček

1 plechovka rajčat
1/2 cibule
1 cm zázvoru
1 lžička soli
2-3 lžičky cukru
kousek tamarindové pasty


Brambory si můžete uvařit oloupané ve vodě, ve slupce a nebo klidně použít ty co vám zbyly od včerejšího oběda. Je to opravdu celkem jedno ;-)
-
Do pánve na troše Ghí a nebo oleje opražte koření (hořčičná semínka, římský kmín, garam masala a chilli vločky),
později i kurkumu a cibuli se zázvorem.
Cibuli si nakrájejte najemno a zázvor nastrouhejte klidně i se slupkou.



Když cibule změkne je na čase přidat rozmačkané brambory. Dobře promíchejte a zlehka opečte.
Před plněním nechte důkladně vychladnout.


Mezi tím si připravte těsto.
Mouku si nejprve promíchejte se solí  olejem. Dobře rozmělněte mezi prsty a pozvolna po troškách přidávejte vodu. Velmi záleží na typu mouky a ta moje si vzala cca 1/2 hrnku.
Těsto si přendejte na pracovní plochu a vypracujte do hladkého a měkkého těsta.
Potřete olejem a nechte odležet 20 minut.


 Z vychlazené náplně utvořte 8 koulí a zabalte do těsta, které jste si rozdělili na stejný počet kousků. Lepší je, když placičky rozválíte tak, aby okraje byly tenčí, než střed. Bramborovou kouli zabalte do ranečku, otočte spojem dolů a mírně stlačte dlaní.
Takto zabalte všech osm kousků. Je třeba před válením opět nechat těsto malinko odpočinout. Tentokrát ale bude stačit jen pár minut. Proto hned jak doděláte tu poslední, můžete vzít hned tu první a pomocí válečku lehce vyválet ( 1 cm ).
Kdyby jste vyvalovali hned bez odležení, těsto by vám mohlo praskat a naplň by vám vylézala ven, což je nežádoucí.
-
Jako výborný doplněk k parathas je rajčatové chutney.
Vezměte si vhodnou nádobu ve které lze mixovat tyčovým mixérem. Smíchejte rajčata bez slupky (z plechu), zázvor, chilli, sůl, cukr a kousek tamarindu (asi jako kávová lžička). Projeďte mixérem a odložte stranou.
 
Na stejné pánvi jako jste připravovali brambory můžete udělat i chutney. Stačí jen pánev vytřít papírovou utěrkou.
Rozehřejte olej a orestujte hořčičná semínka s chilli. Po minutce přidejte cibuli a nastrouhaný zázvor. Zalijte mixovanou směsí rajčat a duste dokud se nezačne oddělovat olej.


Na pečení placek je nejlepší litinová pánev, ale pokud nemáte, dobře se mi peklo i na pánvi s keramickým povrchem.
Na pánev dejte půl lžičky Ghí a nebo maličký kousek másla. Placky pečte z obou stran a pravidelně je obracejte. Dobré je péct pozvolna, aby se těsto stihlo udělat a puchýřky se nezačaly dělat příliš brzo.
Hotovou placku poznáte podle toho, že těsto přestává být sklovité a placky se vám začínají nafukovat.



Másla nedávejte příliš mnoho. Hotové placky by neměly být mastné.


Dobrou chuť  !



Žádné komentáře:

Okomentovat