neděle 12. února 2017

Čokoládovo pomerančový dort a la Sachr



( dort 18 cm průměr )
                                                               100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
60 g kakaa
200 g cukru krupice
2 vejce
100 g povoleného másla
200 ml mléka
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho pomeranče
( panáka pomerančového likéru )
pomerančový jam
-
8 - 12 kousků pomeranče i s kůrou
100 g cukru krupice
100 ml vody
200 g čokolády na vaření
-
šlehačka na dozdobení


Na tenhle dort mne přivedla Zuzka Koritschanová. To bych ale nebyla já, abych si recept neupravila podle sebe. Přišlo mi to škoda neprokrojit, promazat a když už tak proč nepoužít rovnou máslo. Když jsem se na to podívala, tak to prostě vypadalo skoro jako Sachr, tak proč neupravit podle něho i postup.
Vlastně je to takový Sachr pro chudé :-D 
-
Žloutky, máslo, kůru a polovinu cukru utřete do pěny. Bílky si se špetkou soli vyšlehejte postupně i s cukrem do tuha.
Oba druhy mouky, kakao a kypřící prášek s vanilkovým cukrem za šlehejte na třídačku k žloutkům.
Pak vmíchejte polovinu bílků, aby se směs odlehčila a druhou už jen opatrně, aby těsto bylo
pěkně nadýchané.
Jestliže máte doma i likér, tak ho přidejte.
-
Pečte ve formě, kde dno je vyložené papírem a stěny jsou vymazané máslem a 
vysypané pol. moukou.
Pečte cca 45 -55 minut na 180°C.
Propečení poznáte nejlépe špejlí. Pokud ji zapíchnete do nejvyššího místa a na špejli nic nezůstane, máte upečeno.


Když korpus vychladne, odkrojte čepičku (když vám vznikne) a už rovný korpus rozkrojte napůl.


Promažte pomerančovou marmeládou uvnitř i na povrchu a dejte na 30 minut chladit.


Polevu si připravíte tak, že vodu s cukrem svaříte ( 15 minut ) na sirup a odstavíte.
Vmícháte čokoládu a na mřížce přelijete přes dort.
-
Zdobit můžete kandovaným pomerančem. Potřeba je sehnat BIO pomeranč a nebo aspoň pod horkou vodou vydrhnout kartáčem postříkanou kůru.
-
Nakrájejte si kousky podle libosti a povařte v sirupu z cukru a vody podle receptu.
Pomeranče položte na talíř a nechte oschnout. Ideální, když budete dort dělat navečer. Dort se zaleží, pomeranče oschnou a zdobit budete tudíž až druhý den.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat