pátek 10. února 2017

Květákové Tikka Masala



1/2 květáku
1 menší cibule
1 lžíce drceného česneku
1 lžíce strouhaného zázvoru
1 červená kápie
svazek koriandru
1 paprička chalapeňos (volitelně)
1 plechovka rajčat
1/2 plechovky kokosového mléka
 -
1 lžička hořčičných semínek
po 1/2 lžičce od každého
(garam masala, koriandr, kurkuma, chilli, sůl)
kousek celé skořice 
olej


Květák si rozeberte na malé růžičky zbytek surovin si nachystejte a nakrájejte, aby vás to potom nezdržovalo.
Tikka masala se sice chvilku dusí, ale koření se restuje velmi rychle a na krájení nebude čas.




Nejprve si připravte omáčku.
Kapii, stonky koriandru, rajčata a chalapeňos si rozmixujte na hladkou kaši.
-
Na pánvi si rozehřejte trochu oleje a přidejte hořčičná semínka. Hned jak začnou prskat přidejte cibuli, zázvor a česnek. Restujte dokud to nebude mít krásně zlatou barvu.
-
Orestovanou směs přidejte k omáčce a znova rozmixujte.
-
Pokud je pánev hodně špinavá, tak ji vytřete ubrouskem, ale jinak do ní dejte dvě lžíce oleje a orestujte zbytek koření. Kurkuma pustí krásně barvu a koření se rozvoní celým bytem.
Jestli že si myslíte, že paprička chalapeňos v omáčce bude stačit, tak chilli vločky klidně vynechejte.


Koření zalijte připravenou omáčkou a přidejte i kokosové mléko.
Ztlumte plamen a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut.
Odklopte a vmíchejte růžičky květáku.
Znova duste pod pokličkou, dokud není květák měkký.


Kdyby byla omáčka příliš řídká, odstraňte pokličku a zvyšte plamen.
Omáčka se vám tak rychleji zredukuje a zahustí.
-
Ochutnejte a popřípadě dosolte. Na talíři dozdobte lístky koriandru. 


Jako výborná příloha je chléb Naan. Ten se už v dnešní době dá koupit ve větších Supermarketech a nebo si ho můžete doma vyrobit.



Pokud nevíte jak na něj, tak vám určitě pomůže toto video, kde je postup i recept.
Já tedy pekla na litinové desce i obou stran. Jinak jsem se držela receptu.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat