úterý 4. prosince 2018

Red velvet




  310g  hladké mouky
1 lžička kakaa
1 lžička sody na pečení 
špetka soli
113g másla pokojové teploty
300g cukru krupice 
2 vejce
50ml oleje (řepka,  slunečnice)
Vanilka
240ml podmáslí 
Červené gelové barvivo 
1 lžíce vinného octa (5%)

-

500g mascarpone
250ml šlehačky 33%
1 ztužovač
150g cukru moučka
 a nebo podle chuti 


Máslo, vejce, barvivo a cukr si vyšlehejte do pěny. Přidejte olej, podmáslí a opatrně zapracujte. 
Sodu, kakao, sůl a mouku si prosejte do misky.
Zapracujte stěrkou, ať vám příliš hmota nepadne.
-
Dvě dortové formy (24cm) si vyložte pečícím 
papírem a zajistěte obručí. Zbytek papíru zvenčí obstřihněte.
Stěny není třeba vymazávat. Těsto je dost mastné a po upečení od formy samo odskočí.
Pokud máte přesto strach, stačí jen do výšky 2cm potřít formu prstem od másla.
-
Na závěr do těsta přidejte ocet. Dobře promíchejte, rozdělte na dvě části a hned vkládejte do trouby.
-
Pokud se vám nevlezou dvě formy úhlopříčně do trouby jako mě, tak pečte každý korpus zvlášť.
Je třeba ale, aby jste ocet rozdělili na dvě části.
Než by se vám upekl první korpus, tak ten druhý by vám už nenaskočil.
Po přidání octa vznikne spolu se sodou bouřlivá reakce, která způsobí nadýchanost 
těsta. 
Pečte v předehřáté troubě 35minut na 180°C.
-
Vychladlé korpusy zabalte do potravinářské fólie a nechte uležet v chladu nejlépe do druhého dne. 
S korpusy se pak lépe pracuje. Hned po upečení jsou příliš křehké. Do druhého dne se krásně rozleží a jsou více vláčné.
-
Krém si připravíte z dobře vychlazené šlehačky,  ztužovače a cukru.
Vyšlehejte dokonalou šlehačku a spojte s mascarpone.


Co se týče barviva, tak je moc druhů. 
Pokud trváte na výrazně rudé barvě, vynechte kakao a použijte gelovou barvu - extra red.


Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat