500g hladké mouky
50g cukru
60g másla
2 žloutky
30g čerstvého droždí
180-200ml mléka
1/4 lžičky soli
1 vejce na pomazání
-
1 hrnek mletého máku
1/2 hrnku cukru
mléko podle potřeby
perníkové koření
povidla
Těsto na závin můžete zadělat ručně, v robotu a nebo v pekárně, tak jako já.
Množství mléka velmi záleží na velikosti žloutků a savosti mouky. Proto dejte raději méně a když bude potřeba, tak přidejte.
Na teplém místě nechte kynout jeden a půl hodiny.
Vál si můžete lehce pomoučnit a vyválejte placku cca 0.5cm silnou, kterou potřete makovou náplní.
-
Tu si připravte svařením mletého máku, mléka, cukru, špetky perníkového koření a velké lžíce povidel.
-
Tu si připravte svařením mletého máku, mléka, cukru, špetky perníkového koření a velké lžíce povidel.
-
Nechte vychladit, potřete plát těsta, stočte a spojem dolů dejte na plech s pečícím papírem.
Nechte vychladit, potřete plát těsta, stočte a spojem dolů dejte na plech s pečícím papírem.
Potřete bílkem a nařízněte. Pára tak bude moct unikat a nebude se vám trhat.
-
Já peču v parní troubě na 180°C 30 minut.
Jak budete péct vy, záleží na vaší troubě.
Jak budete péct vy, záleží na vaší troubě.
Z těsta lze vytvořit i tzv. Švýcarky.
Stačí jen závin rozkrájet na trojúhelníky a ty pomocí vařečky stlačit, aby se vytvořil požadovaný tvar.
Tyto kousky pečte už ale pouze 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat