neděle 14. února 2016

Cheesecake s lesním ovocem



Cheesecake s lesním ovocem

Receptů a cheesecake je mnoho. Jsou pečené i nepečené jen se želatinou.
Já osobně mám nejraději ty pečené.

Jsou různé druhy sýrů, které se do náplně používají. Při potřebě téměř půl kila se
ale cena takového koláče vyšplhá do závratných výšek.
Proto jsem se rozhodla, že si "sýr" do koláče vyrobím doma a za pár korun.
Jistě hodně z vás už doma dělalo domácí lučinu. Ta se na cheesecake hodí báječně.
Navíc je to i dietnější. Pokud by ale někdo chtěl více tučný, může přidat místo
zakysané smetany mascarpone.
-
2 bílé jogurty (500g - 3.5% tuku)
250g zakysané smetany (14% tuku)
špetka soli
-
Dva velké bílé jogurty smíchejte s jednou zakysanou smetanou a špetkou soli.
Přelijte do plátýnka, látkové pleny a nebo ideálně do netkané textilie.
Já ji kupuji naprosto sterilní v lékárně. Najdete ji tam jako trojcípý šátek na ruku. Cena se pohybuje někde kolem deseti korun a po vyprání ve vlažné vodě můžete šátek používat opakovaně.
Hlavně nepoužívejte žádnou látku, kterou jste před tím vyprali v pračce s pracím
práškem a aviváží !
Šátek svažte provázkem do ranečku a zavěste ideálně přes noc, aby syrovátka odkapala.
Já nechávám v pokojové teplotě zavěšenou na kličce od horních dvířek na lince.
Syrovátku můžete vypít a nebo použít na domácí chléb.
Receptů jak na něj najdete zde na stránkách plno.
-
250g máslových sušenek
150g másla
3 vejce
150g cukru krupice
1 vanil. lusk
1 zakysaná smetana/mascarpone 
-
Máslové sušenky rozmixujte a vzniklou drť smíchejte s rozpuštěným máslem.
Koláčovou formu v rovnoměrné vrstvě vyplňte. Pokud použijete dortovou formu (24cm), tak okraje koláče by měli být do půlky formy.
-
Troubu si předehřejte na 180°C a korpus pečte cca 15 minut.
Mezi tím něž zchladne si vyšlehejte sýrovou náplň.
-
Nejprve si vyšlehejte vejce se špetkou soli do pěny a pak šlehejte i s cukrem.
Prostupně přidávejte čerstvý sýr, vanilkový lusk a zakys. smetanu.
-
Hladký krém nalijte na korpus a pečte na 150°C /35 minut .
Troubu nechte celou dobu zavřenou.
Jakmile máte upečeno, tak troubu vypněte, dvířka pootevřete a aby se nezavírala, tak dáte do dvířek vařečku. Takto necháte koláč v troubě do úplného vychladnutí.
-
Na ozdobu použijete rozvar z lesního ovoce.
-
(Ovoce, voda, cukr, kuk.škrob)

Dobrou chuť !




ť !

4 komentáře:

  1. Teda Gábi, ukládám a udělám pro svoje chlapy ;-) My dietáři si necháme zajít chuť :-( Chci se zeptat, jaké máslové sušenky jsi použila? Ahoj Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo,koupila jsem obycejne maslove v Lidlu. Jsou hranate a stoji oproti BeBe par kaček. Když použiješ domácí lucinu, tak zas takova dietní tragédie to není 😉

      Vymazat
    2. Ufff, to zní úžasně. Ukládám a někdy udělám ☺

      Vymazat
    3. Ufff, to zní úžasně. Ukládám a někdy udělám ☺

      Vymazat