středa 27. dubna 2016

Čínské knedlíčky Potstickers - jiaozi


( 25 kusů )



Vždy mě naprosto fascinoval pohled na Asijké ženy s jakou zručností vytváří knedlíčky.
Je to téměř umělecké dílo a věřím, že než se je člověk naučí dělat dokonalé, tak jich musí udělat opravdu spoustu. 
-
Jsou-li knedlíky položeny naplocho na pánvi, nejprve dušená s víkem s troškou vody, pak v oleji a poté co se voda odpaří, nazývají se guotie a někdy potstickers. Na spodní straně jsou dohněda opečené a krásně křupavé. Jiaozi říkáme knedlíčkům pokud jsou vařené v páře.
-
Jiaozi jsou čínské knedlíky , které se běžně jedí po celé východní Asii . Je to jedna z hlavních potravin konzumovaných během čínského Nového roku a po celý rok v severních provinciích. Ačkoli jsou považovány za součást čínské kuchyně, jsou Jiaozi velmi populární a často jedeny v jiných částech Asie a v západních zemích.

Knedlíčky typicky sestávají z mletého masa a nebo zeleninové náplně zabalené do tenkého kousku těsta , který se uzavře stlačením okraje dohromady.

V dnešní době se konzumují po celý rok, a mohou být podávány kdykoliv během dne - snídaně, oběd nebo jako večeře. Mohou tvořit předkrm, přílohu a nebo hlavní jídlo. V Číně, někdy Jiaozi tvoří poslední chod v restauracích během stolování. Jako snídaně, jsou Jiaozi připraveny spolu s Xiaolongbao v levných restauracích u silnice. Tradičně jsou podávány v malých pařáčcích, které obsahují každý deset kusů. Jiaozi je vždy podávané s omáčkou z octa ,sojové omáčky, česneku, jarní cibulky, chilli a sezamového oleje.

Nejprve si připravte těsto .

3 hrnky mouky
220 ml vody + 20 ml pro případné nastavení
1 lžička soli



Vše smíchejte vidličkou a poté dobře propracujte rukou v hladké pružné těsto.
Potřete ze všech stran olejem a dejte v míse přetažené potravinářskou fólii na dvě hodiny do lednice.
-
Mezi tím si připravte masovou náplň.

2 hrnky mletého vepřového masa
1/2 hrnku vepřového sádla
1/3 hrnku mletých syrových krevet
1 lžíce strouhaného zázvoru
1 sekanou jarní cibulku
1 lžičku soli
1 lžíce světlé sojové omáčky, ústřicové omáčky a lžíci sezamového oleje
1 lžička koření pěti vůní
1 vejce



Maso, sádlo i krevety si namelte zvlášť. Já použila malý el.sekáček, takže vše bylo spíše nakutrováno.
Vzniklou směs promíchejte se všemi ingrediencemi a nechte v lednici marinovat.
-
2 hrnky nasekaného čínského zelí + 1 lžička soli
5 nasekaných hub shiitaké

Čínské zelí si pokrájejte na drobné kousky a prosolte solí. Pomocí ruky promačkejte a poté vyždímejte všechnu vodu.
Takto připravené zelí přidejte k masu v lednici.


-
Těsto si vytáhněte z lednice a ještě jednou propracujte. Po dvou hodinách by mělo být krásně tvárné.
Utvořte si z těsta hada a rozdělte na jednotlivé porce.
Můžete válet válečkem do tvaru kolečka a nebo rozválet a vykrojit tvořítkem o průměru 9cm.









VIDEO návod jak tvořit knedlíčky.
-
Do středu kolečka dejte lžíci náplně, okraje potřete prsten namočeným ve vodě a prsty stiskněte k sobě.
Když máte všechny knedlíčky hotové, tak si přichystejte pánev s pokličkou a nepřilnavým povrchem.
-
Na trošce rostlinného oleje opečte knedlíčky plochou stranou dolů, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Lehce můžete kroužit pánví, aby nezůstali stále na jednom místě.
Přidejte půl hrnku studené vody a přiklopte pokličkou. Během vaření v páře (cca 10 minut) znova zakružte pánví. Poté odklopte pokličku a nechte veškerou vodu odvařit. Knedlíčky se začnou opět péci a po pár minutách budou znova křupavé.




-
Podávejte s omáčkou kterou si připravíte z :

světlé sojové omáčky
rýžového octa
jarní cibulky
česneku
sezamový olej
a kdo má rád, tak i chilli


Dobrou chuť !

3 komentáře:

  1. Super,akorát mě zmátl ten poměr u krevet - je tam uvedeno 1/3 krevet, a já nevím, čeho 1/3? Díky za objasnění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozneni. Vse je na hrnky a lzice. Trochu se mi rozhodil formát stránky a tak se to snažím dat do pořádku.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat