pondělí 11. dubna 2016

Fazolová polévka s pikantní klobásou


( 4 litry )


Luštěniny naše rodina prostě miluje. Ale dobrou fazolovou polévku naše děti naprosto zbožňují.
Pokud si jí dáte pořádný talíř, tak druhé jídlo nebudete ani potřebovat.
Já ráda tuto polévku vařím z velkých bílých fazolí, které je potřeba si předem namočit ve studené vodě. Ideální je to přes noc.

500g velkých bílých fazolí
4-5 brambor
1 mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
2 bobkové listy
5 kuliček Nového koření
majoránka
3 stroužky česneku
sůl a pepř
olej
3 lžíce hladké mouky

Předem namočené fazole slijte a dejte novou vodu. Nesolte a dejte vařit. Hned jak se začne tvořit pěna, tak vodu opět vyměňte.
Mezi tím než se vám uvaří fazole, tak si udělejte v druhém hrnci základ na polévku.
Zeleninu si očistěte a nakrájejte na kostičky a klobásu na kolečka.
Na troše oleje vše i s kořením (bob.list , Nové koř.) orestujte. Jakmile je cibule do sklovata, tak přidejte mouku a lehce zasmahněte. 
Jíšku která vznikla zalijte 0.5l studené vody a dobře metličkou promíchejte.
Přidejte uvařené fazole i s vodou ve které se vařily a vhoďte brambory na kostičky. Stáhněte plamen a provařte ještě 15-20 minut . To bramborám na uvaření bohatě stačí a vy pět minut před koncem vaření do polévky ještě prolisujte česnek a přisypte sušenou majoránku.
Dochuťte solí a pepřem. 


Dobrou chuť  !



Voda na fazole se vyměňuje dvakrát hned z několika důvodů.
První je, že tolik potom polévka nenadýmá a druhý je, že se zbavíte většiny purinů, které luštěniny obsahují.
Puriny se v těle přeměňují na kyselinu močovou. V těle se množí zánět a krystaly této kyseliny se ukládají v ledvinách, měkkých tkáních a kloubech.
Lidem,  kteří mají málo pestrý jídelníček a schází jim čerstvá zelenina a ovoce hrozí močové kameny a velmi nepříjemná dna.


2 komentáře:

  1. Dobrý den, mohu mít jen hloupý dotaz? Chtěla bych vědět, jak dlouho fazole vaříte?
    Děkuji, hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. I když jsou celou noc namočené,tak u těch velkých to cca hodinku zabere.Přesně vám to ale neřeknu. Vždy prostě ochutnám ;-)

    OdpovědětVymazat