čtvrtek 22. září 2016

Tapiokový pudink s kokosovým mlékem a horkými malinami


( 4 skleničky )



Tapioka je škrob získaný z kořene esculenta rostlinných druhů Manihot. Tuto prastarou surovinu údajně používali už Mayové. K dostání je ve formě moučky nebo různě velkých slisovaných kuliček.Tapioka je zdravým zdrojem karbohydrátů s nízkým obsahem cholesterolu a bez "nezdravých" tuků. Tapioka obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Neobsahuje lepek a může být proto součástí bezlepkové diety.

Tapioka obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Je také dobrým zdrojem železa, kyseliny listové a vitamínu B.

Ve spoustě receptů je psáno, že se má tapioka namočit stejně jako luštěniny ve studené vodě.
Viděla jsem ale, že ti co měli perly velikosti antiperly (stejně jako já) vařili puding hned i bez namáčení.
Velmi tedy záleží,jak velké perly koupíte ;-)
Tapiokové perly nejsou nějak extra drahé. Sáček o váze 100g jsem koupila ve zdravé výživě za 22,- .




100 g Tapiokových perel
palmový, třtinový, kokosový cukr podle chuti
1/2 plechovky kokosového mléka (tuhá část)
1 vanilka (lusk nebo cukr)
špetka soli
350 - 400 ml vody
1 lžíce chia semínek
1 hrnek malin
1/3 hrnku hnědého cukru


V kastrólku smíchejte Vodu, kok. mléko, cukr, vanilku a špetku soli. Dobře promíchejte a přisypte tapioku.
Pomalu zahřívejte a pravidelně míchejte.
Celkem brzy se začne uvolňovat škrob, který bude puding zahušťovat.
Celý puding vařte 20 - 30 minut. Průběžně ochutnávejte, aby se vám tapioka nerozvařila a v pudinku zůstali krásně vidět téměř průhledné kuličky.
Po vychladnutí puding ještě hodně ztuhne, tak nevařte zbytečně hustý puding.
Kdo má rád, může přidat i lžíci chia semínek.

Naplňte do skleniček a uvařte si horké maliny.

V kastrůlku udělejte z cukru karamel a vsypte hrnek malin. Je čistě na vás, jestli budou maliny čerstvé a nebo mražené.
Hotové maliny rozdělte do skleniček a pudink podávejte teplý a nebo vychlazený. Obojí je velice dobré.


Dobrou chuť !




3 komentáře:

  1. Můžu se zeptat co je za velikost "antiperly"? Nikde jsem to nenašla, vždycky jsem dělala puding z malých kuliček, které jsem namáčela přes noc, ale když jsem to samé zkusila z větších tak se rozpadly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Antiperly byly bonbóny co se prodávaly ještě za totáče. Myslím, že se dají sehnat ještě dnes.
      Jinak kuličky mají v průměru cca 3 mm .

      Vymazat
  2. Dobrý recept, akorát nevím, proč vařit 30 minut, to by mi ruka upadla, to míchat, mě stačilo tak 10 minut a mám hotovo.

    OdpovědětVymazat