středa 12. října 2016

Domácí maso ve vlastní šťávě - přírodní/kořeněné




PŘÍRODNÍ

1 kg vepřového bůčku s kůží
15 g soli (Praganda)
1 lžička celého pepře

-

KOŘENĚNÉ

1 kg vepřového bůčku s kůží
15 g soli (Praganda)
1 lžičky sušeného tymiánu
3 kuličky Nového koření
1 lžička drceného kmínu
bobkový list
1 lžíce utřeného česneku
1 lžička celého pepře


Z vepřového bůčku odkrojte kůži a maso si nakrájejte na kostky 2 x 2 cm. 
Na dno každé sklenice si dejte čtverek kůže, tak aby ho celé pokrylo.
-
Záleží na vás pro jakou variantu se rozhodnete. Každopádně budete potřebovat hmoždíř ve kterém si rozdrtíte jak celý pepř, tak i Nové koření.
Podle druhu který jste zvolili smíchejte maso s koření a Pragandou.
Můžete použít i čistě obyčejnou sůl, ale maso bude našedlé a nebude mít krasně růžovou barvu.
Jde však jen čistě o kosmetickou vlastnost a ne vadu.  Chuť bude i tak výborná ;-)


Při plnění kořeněné verze dejte do každé skleničky i jeden bobkový list.
Očistěte ubrouskem okraje sklenice a řádně utáhněte víčko.
Sklenice naskládejte jednou vrstvou do hrnce, zalijte vodou a od začátku varu vařte 2 hodiny.
Sklenice musí být celou dobu ponořené.


Maso ve vlastní šťávě se vaří na dvakrát a proto nechte maso ve vodě pozvolna vychladnou a druhý den znova vařte od doby varu už jen hodinu.
-
Sklenice nechte mírně vychladnout a můžete uložit do polic ve spíži.
Takto zavařené maso vám vydrží několik měsíců a nebojím se říct, že i let.
Co ale vím na 200% je, že až ochutnáte první sklenici, tak ty další zmizí rychlostí blesku.
-
Jistě se ptáte proč zavařovat dvakrát v rozmezí 24 hodin ? Je to z toho důvodu, aby takto zavařené maso bylo naprosto bezpečné. Prvním varem zabijete bakterie botulotoxinu, ale nikoliv její spóry. Ty čekají až do druhého dne, kdy teplota klesne a začnou se znova množit. Proto je třeba druhý den var opakovat a definitivně je zničit. 

( finální produkt )

TIP
Do poslední sklenice s kořeněnou verzí mi nevyzbylo dost vepřového masa a tak jsem přidala i hovězí kližku co jsem tu měla na guláš.
Bylo to v poměru 1:1 a rozhodně to nebylo špatné rozhodnutí ;-)


Dobrou chuť  !

2 komentáře:

  1. Kdybych chtěl solit obyčejnou solí, kolik bych jí potřeboval. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych obyčejné kuchyňské dala 25g na 1kg masa, ale záleží jak kdo je zvyklí solit.

      Vymazat