pátek 30. prosince 2016

Veka - máslová cereální


( 1 ks )
45 cm na délku a 27 cm v průměru


300 g pšeničné celozrnné mouky - hladké
(nebo klasické bílé hladké)
165 ml vody
15 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
10 g soli
10 g změklého másla


Když se rozhodnete zda celozrnnou a nebo klasickou bílou mouku, udělejte si kvásek.
Kvasnice nadrobte do hrnečku, přidejte cukr a lžičkou ho rozetřete dokud není krásně tekutý.
Přidejte trochu vlažné vody z odměřeného množství a lžící mouky co máte připravenou na veku.
Přikryjte ubrouskem a nechte vzejít.
-
Všechny suroviny přendejte do robota či pekárny a nechte vypracovat.
V pekárně ukončete program těsto u po hodině a v robotu nechte hníst 10 minut na 2 rychlost.
-
Po vykynutí rozválejte na velký obdélník a srolujte. Konce rolády zastrčte prsty dovnitř a nechte kynout spojen dolů přikryté fólii a nebo utěrkou cca 30 minut. Záleží jaké máte doma teplo ;-)





Troubu rozpalte na 230° - 250°C i s nádobou na vodu na dně trouby.
Vložte veku - do pekáčku nalijte hrnek horké vody - zavřete troubu - ztlumte teplotu na 200°C a pečte 15 - 20 minut.

( po nakynutí )

Upečenou veku nechte vychladnout na mřížce a pokud máte rozprašovač na vodu, tak veky oroste.
Krájet můžete až po úplném vychladnutí.
  

Žádné komentáře:

Okomentovat