pátek 30. prosince 2016

Veka - máslová cereální


( 1 ks )
45 cm na délku 


300 g pšeničné celozrnné mouky - hladké
(nebo klasické bílé hladké)
165 ml vody
15 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
10 g soli
10 g změklého másla


Když se rozhodnete zda celozrnnou a nebo klasickou bílou mouku, udělejte si kvásek.
Kvasnice nadrobte do hrnečku, přidejte cukr a lžičkou ho rozetřete dokud není krásně tekutý.
Přidejte trochu vlažné vody z odměřeného množství a lžící mouky co máte připravenou na veku.
Přikryjte ubrouskem a nechte vzejít.
-
Všechny suroviny přendejte do robota či pekárny a nechte vypracovat.
V pekárně ukončete program těsto u po hodině a v robotu nechte hníst 10 minut na 2 rychlost.
-
Po vykynutí rozválejte na velký obdélník a srolujte. Konce rolády zastrčte prsty dovnitř a nechte kynout spojen dolů přikryté fólii a nebo utěrkou cca 30 minut. Záleží jaké máte doma teplo ;-)





Troubu rozpalte na 230° - 250°C i s nádobou na vodu na dně trouby.
Vložte veku - do pekáčku nalijte hrnek horké vody - zavřete troubu - ztlumte teplotu na 200°C a pečte 15 - 20 minut.

( po nakynutí )

Upečenou veku nechte vychladnout na mřížce a pokud máte rozprašovač na vodu, tak veky oroste.
Krájet můžete až po úplném vychladnutí.
  

6 komentářů:

  1. Vyzkoušela jsem a musím říct, že je výborná a vydrží i pěkně vláčná .
    Děkuji za recept, zrovna se na ni opět chystám. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi výborná veka,se povedla,už jen tuhle

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem pekla 2 a už jsou pryč, tak dneska další dvě. Super a moc dobré. Kupovanou veku už nikdy 😋. Moc děkuji za skvělý recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Hlavně že mají úspěch a všem chutná.

      Vymazat