pátek 6. ledna 2017

Segedínský guláš




750 g vepřové plece
0.7 l  sterilovaného zelí
3 cibule
sádlo
3 lžíce sladké červené papriky
1 l vývaru / vody
sůl
pepř
4 kuličky Nového koření
2 bobkové listy
lžička drceného kmínu
hladká mouka
150 ml zakysané smetany


Segedínský guláš není žádné lghit jídlo a tak nebudeme dávat žádný olej. Nejlepší vepřové je na vepřovém sádle ;-)
V hrnci - lepší je širší, ale nižší - si rozpalte sádlo. Od oka bych řekla dvě poctivé lžíce. Maso si rozkrájejte na kousky cca 2x2 cm, ale záleží na vás. To si osolte, opepřete a promíchejte s dvěma lžícemi hladké mouky. Vhoďte do hrnce a nechte chvilku stát. Maso se zatáhne a nebude vám zbytečně pouštět šťávu. Přestalo by se restovat a začalo by se dusit.
My potřebujeme, aby si všechnu šťavnatost ponechalo.
Zhruba asi třikrát promíchněte a hotovo. Děrovanou naběračkou vyjměte maso ven a jestliže je tam sádla málo, tak kousek přidejte. Je třeba orestovat cibulku a to bez tuku nepůjde.
Ta vám bude rychle chytat barvu od výpeku z masa. Přidejte i koření jako je Nové koření, b.list a kmín. Hned jak bude cibule zlatohnědá a měkká, přilijte malinko vývaru. Odvaří se výpečky ode dna a cibule se potom i lépe rozdusí.
Základ na Segedín se nemusí dělat příliš tmavý. Je to sice guláš, ale ne ten klasický hovězí.
 Vraťte maso do základu a dolijte vývar. Toho by mělo být jen tolik, aby maso bylo všechno ponořené.
Kdyby jste ho neměli dost a bylo během vaření potřeba dolít, tak můžete přidat i trochu horké vody.
Přiklopte pokličkou a duste dokud není maso měkké.
-
Mezitím co se maso dusí, si připravte zelí. Nálev zceďte, ale rozhodně nevyhazujte.
Na konci vaření ho ještě budete potřebovat.
Kdo nemá rád příliš kyselé, muže zelí i propláchnout. Já ho jen vyždímám a tu zhutnělou kouli na prkénku nakrájím na "plátky" zhruba po 1.5 cm .
To vám zajistí, že nebudete tahat z talíře dlouhá vlákna zelí a nebudete mít špinavý obličej a i oblečení.
-
Když je maso měkké, tak přidejte do hrnce zelí a dolijte tekutiny (vývar/vodu) a znova přiklopené duste 15 minut. 


Ochutnejte a dolaďte solí, pepřem a jestliže je málo kyselý, tak i lákem ze zelí.
Co se týče zahuštění, můžete klasickou jíškou a nebo i najemno strouhanou bramborou. Ta se ale ještě musí 15 minut vařit, aby se Segedínu ztratila.
-
Za závěr vmíchejte zakysanou smetanu a nebo si ji ponechte jako kopeček při servírování.

Podávat můžete s houskovým knedlíkem




Dobrou chuť  !  

1 komentář: