čtvrtek 5. července 2018

Bun Bo Hue




Bun Bo Hue je velmi klasický recept, který se příliš nemění. Tato vynikající polévka pochází z královského města Hue.

Bun (nudle) Bo (hovězí) Hue (název města)

Tato hovězí polévka se vyznačuje výraznou chutí citrónové trávy. Najdete v ní plátky hovězího, vepřovou krev, chilli pastu ale i masové knedlíčky (vepřové) a nebo kousky vepřového kolene (přední) i s kostí.
Co se týče zeleniny, tak jarní cibulku, červenou cibuli, banánový květ, směs tradičních bylinek a krevetovou pastu.

Základem je vývar. Množství chilli a krevetové pasty je na každém zvlášť.
Co všechno tedy budete na vývar potřebovat ?

Hovězí kosti nebo oháňku
kousek hovězího masa
3 stonky citrónové trávy
1 palec zázvoru
1 cibule
1 lžíce cukru (krystal)
1 lžička soli
(kousky vepřového kolene - volitelně)

Hovězí kosti a maso dejte do hrnce. Zalijte vařící vodou a nechte 5 minut prudce vařit. Vodu slijte a maso důkladně operte pod studenou vodou.
Je celkem jedno jaké maso zvolíte. Může to být zadní, kližka, krk ... co máte. Já osobně mám raději maso, kde je vidět klich. Je mnohem chutnější, než libový kousek masa.
Proto hodně používám celou oháňku. Maso z ní oberu do polévky.
-
Vše vložte do tlakového hrnce a zázvor a trávu potlučte paličkou. Zalijte studenou vodou a dejte vařit. Lépe se z nich uvolní chuť a aroma.
Zavřete a nechte vařit do změknutí.
Čas se může lišit podle druhu masa. Proto žádný čas neuvádím.


Mezi tím, co se vaří polévka, je čas si připravit knedlíčky a chilli pastu.
Pokud by se vám nechtělo patlat s knedlíčky, můžete je částečně nahradit plátky Vietnamské šunky.
Já bych si ale tu práci dala. jsou totiž vynikající.
-
Připravte si :

Kousek vepřového 
(třeba plecko, kotleta, nebo různé odřezky)
vejce
bílý pepř
1 lžíce škrobu
1 lžíce rybí omáčky
malinko cukru

Vše vložte do robotu a rozmixujte na jemnou pastu.
Normálně tam vejce a škrob nepatří, ale jinak bychom maso neumixovali do jemna.
Ve Vietnamu totiž kupují už ukutrované maso, které má konzistenci naší paštiky.
Knedlíčky jsou ale díky vejci jemné a díky škrobu krásně měkké a ne drobivé a gumové.
-
Dál bude třeba udělat v malém rendlíku chilli pastu.
Tu zhotovíte tak, že smícháte:

olej
šalotku
2 stonky citrónové trávy
2 stroužky česneku
1 lžíce chilli vloček
1 lžíce rybí omáčky
2 lžíce Annatto oleje 

(Annatto semínka)



Šalotku, cit. trávu a česnek nasekejte na velmi jemno. Dejte do rendlíku na olej a lehce osmahněte. Přidejte annatto olej, rybí omáčku a odstavte.
Přendejte do misky a postavte na stůl. Každý si nabere kolik má rád.
-
Krevetovou pastou lehce nařeďte vodou a každý si do talíře dá sám.
Má výraznou vůni, chuť a hlavně je dost slaná - Tak že opatrně.
(krevetová pasta)


Když máte maso měkké, slijte polévku a odstraňte vše, krom masa. To nakrájejte na tenké plátky.
Knedlíčky můžete zavařit pomocí lžičky rovnou do polévky a nebo zvlášť v kastrůlku. To záleží na vás.
-
Na dno misky si dejte rýžové nudle Vermicelli, plátky masa, knedlíčky a nakrájenou cibulku a bylinky (koriandr, perila, thai. bazalka, banánový květ ...), ale i klidně mungo klíčky. Záleží na vás.
Vše přelijte velmi horkou polévkou a podávejte.

Jistě jste si všimli, že v mém receptu nenajdete žádnou vařenou krev. Ano, do klasického receptu patří, ale u nás ji nemá nikdo rád.
-
Každý si podle své chuti přidá, chilli pastu a krevetovou pastu. Nezapomeňte přidat i klínky limety a čerstvé chilli.




Dobrou chuť  !

1 komentář: